PIJAVICA OPUSTOŠILA SELO U SRBIJI! Nosila krovove, ubijala životinje - JEZIVO!

Autor:

Vesti

13.09.2024

12:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ostala samo pustoš

PIJAVICA OPUSTOŠILA SELO U SRBIJI! Nosila krovove, ubijala životinje - JEZIVO!

Foto: RINA

Zastrušujuće slike nevremena koje su juče pogodile Hrvatsku, obišle su region. Na primorju su regitrovane dve alarmantne vremenske nepogode u vidu pijavica, koje su smatraju razarajućim. Nije poznato da li je usled ovog tornada pričinjena veća materijalna šteta, jer se sve dogodilo na otvorenom moru. Da ovakve vremenske nepogode tokom poslednjih godina nisu retkost, pokazuje i primer iz dragačevskog sela Živica gde je upravo pijavica pre nekoliko godina ostavila pravu pistoš.

- Tada je odjednom nešto puklo, kao da je došlo do neke eksplozije  i onda je snažna oluja nosila sve pred sobom. Od jačine vetra u vazduh su podignute bale sena, potpuno uništen je bio plastenik i ubijeno je jedno jagnje. Sve je trajalo nekoliko minuta, ali za to vreme pričinjena je velika materijalna šteta. Nikad u životu ništa slično nisam video, samo da se nikad više ne ponovi. Kad vidimo slike nevremena u Hrvatskoj nije nam svejedno, prisećaju se za RINU meštani iz sela Živice.

Ovu prirodnu pojavu Dragačevci nisu mogli da objasne, a ni najstariji meštani ne mogu da se sete da se nekad desilo nešto slično.

- Kasnije smo uvideli da je verovatno u pitanju bila ta „pijavica“ koja nosi sve pred sobom. Samo je sreća što je kratko trajala, ne znam šta bi bilo sa domaćinstvom i stokom da je potrajala malo duže“, kažu meštani.

Prema rečima meteorologa pijavica se pojavljuje kao posledica razlike u bliskom susretu dva pritiska, mešanja toplog i hladnog vazduha u atmosferi. Događa se najčešće u gradonosno-kišnim oblacima u kojima dolazi do sudara struje toplog vazduha koji se penje i hladnog koji silazi, on počinje ubrzano da se vrti oko sebe, slično čigri, stvarajući izduženi levak.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading