ŠUT KARTA ZA BRAČNI PAR SA KOSOVA: Švajcarska ih deportuje jer 15 godina nisu hteli da rade

Autor:

Vesti

03.09.2024

12:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve vreme su živeli od socijalne pomoći i primili su ukupno 618.000 franaka.

ŠUT KARTA ZA BRAČNI PAR SA KOSOVA: Švajcarska ih deportuje jer 15 godina nisu hteli da rade

Foto: Tanjug/AP

Porodica sa Kosova mora da napusti Švajcarsku, jer je optužena da je 15 godina primala socijalnu pomoć u ukupnom iznosu od 618.000 franaka. Savezni sud doneo je odluku usled dugoročne zavisnosti od podrške države, prenosi Gazeta ekspres.

Savezni sud presudio je da kosovski par i njihov maloletni sin moraju da napuste Švajcarsku nakon što su godinama primali socijalnu pomoć. Sud je odbio žalbu para, uprkos činjenici da su nedavno počeli da rade.

Odluku je donelo troje sudija uz potvrdu Upravnog suda, sa napomenom da je porodica značajno i dugoročno zavisna od podrške države, uprkos tome što par živi u Švajcarskoj više od polovinu života.

Supruga je u Švajcarsku otišla 1992, dok joj se muž pridružio 1994. nakon što su se venčali.

Navodi se da je porodica od maja 2008. do kraja 2022. dobila oko 618.000 franaka socijalne pomoći. U januaru 2022. godine, Kancelarija za migracije u Argauu objavila je da će porodici opozvati boravišnu dozvolu i to je sprovela u aprilu 2022. 

Branilac je rekao da zavisnost para nije trajna, jer rade godinu i po dana i imaju neto prihod od 6.400 franaka mesečno. Međutim, Savezni sud je odlučio da je primanje socijalne pomoći duže od 15 godina predugo. 

Takođe je otkriveno da je par počeo da radi tek nakon što im je pretila služba za migracije.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading