AMERIKANCI OSUDILI KURTIJEVO DIVLJANJE NA KOSOVU I METOHIJI: "Akcija nije koordinisana ni sa jednim elementom međunarodne zajednice"!

Autor:

Vesti

30.08.2024

21:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao što smo ranije primetili, nekoordinisane akcije vlade (tzv.) Kosova stavljaju građane Kosova (i Metohije) i vojnike KFOR-a u veći rizik, nepotrebno eskaliraju regionalne tenzije i potkopavaju reputaciju Kosova (i Metohije) kao pouzdanog međunarodnog partnera, kaže se u saopštenju Amerikanaca.

AMERIKANCI OSUDILI KURTIJEVO DIVLJANJE NA KOSOVU I METOHIJI: "Akcija nije koordinisana ni sa jednim elementom međunarodne zajednice"!

Foto: Tanjug/AP

Američka ambasada u Prištini osudila je danas protivpravne i nasilne akcije Aljbina Kurtija čiji su specijalci upali u srpske institucije u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

- Vlada Sjedinjenih Država ponavlja svoju zabrinutost i razočaranje zbog kontinuiranih nekoordinisanih akcija koje preduzima vlada (tzv.) Kosova koje i dalje imaju direktan i negativan efekat na pripadnike srpske zajednice i drugih manjinskih zajednica na Kosovu (i Metohiji).

- Po nalogu političkih vlasti vlade (tzv.) Kosova, (tzv.) kosovska policija je danas, 30. avgusta, sprovela operacije protiv institucija koje podržava Srbija u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću. Pitanja u vezi sa strukturama na Kosovu (i Metohiji) koje podržava Srbija treba da se rešavaju kroz Dijalog koji vodi EU. Ova akcija nije koordinisana ni sa jednim elementom međunarodne zajednice.

- Sjedinjene Države i naši međunarodni partneri su dosledno tražili od vlade (tzv.) Kosova da prioritet postavi koordinaciju sa međunarodnom zajednicom i da ne preduzima jednostrane akcije po pitanjima koja su na dnevnom redu dijaloga uz posredovanje EU. Neuspeh vlade (tzv.) Kosova da odgovori na ove zahteve odražava stvarno i sve veće pogoršanje našeg partnerstva. Kao što smo ranije primetili, nekoordinisane akcije vlade (tzv.) Kosova stavljaju građane Kosova (i Metohije) i vojnike KFOR-a u veći rizik, nepotrebno eskaliraju regionalne tenzije i potkopavaju reputaciju Kosova (i Metohije) kao pouzdanog međunarodnog partnera.

- Dok je vlada Sjedinjenih Američkih Država ponosna što je podržavala uspostavljanje i profesionalizaciju (tzv.) kosovske policije tokom mnogo godina kao deo naše posvećenosti unapređenju bezbednosti i stabilnosti, vladina stalna instrumentalizacija (tzv.) kosovske policije za sprovođenje nekoordinisanih akcija nije u skladu sa kosovskim obećanjima da će „nastaviti konsultacije i koordinaciju sa međunarodnom zajednicom“. Postupci vlade će uticati i na kvalitet i prirodu naše saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i njemu podređenim elementima.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading