INSTITUCIJE NA SEVERU KOSOVA I DALJE BLOKIRANE: Stotine Srba došlo na svoja radna mesta, Kurtijeva policija im ne da da uđu!

Autor:

Vesti

03.09.2024

12:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radnici okupljeni ispred institucija u kojima su zaposleni poručuju da neće otići.

INSTITUCIJE NA SEVERU KOSOVA I DALJE BLOKIRANE: Stotine Srba došlo na svoja radna mesta, Kurtijeva policija im ne da da uđu!

Foto: Printscren/Kosovoonline

Zaposleni u srpskim institucijama na severu Kosova , Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Fonda PIO, Kosovskomitrovačkog okruga i drugih lokalnih samouprava na severu Kosova i Metohije okupili su se i jutros ispred zgrada koje su proteklog petka zauzeli pripadnici tzv. kosovske policije i na kojima su već postavili table sa nazivima tzv. kosovskih institucija. Oni su pokušali i jutros da dođu do svojih radnih mesta koje Kosovska policija od petka drži pod blokadom. Radnici okupljeni ispred institucija u kojima su zaposleni poručuju da neće otići.

Republika

Foto: Printscren/Kosovoonline

 

 


Nakon zatvaranja srpskih institucija na severu Kosova u petak, radnici Privremenog organa Kosovska Mitrovica su u ponedeljak, prvog radnog dana nakon zatvaranja, pokušali da dođu na svoja radna mesta, međutim, na ulazu su zaustavljeni.Oni su i danas okupljeni ispred zgrade PO Kosovska Mitrovica, razočarani jer opet naišli na zatvorena vrata.

Zaposlena u PO Kosovska Mitrovica Vesna Savić kazala je da nakon 35 godina rada, danas ne može da dođe do svog radnog mesta. Istakla je da je ta institucija pružala usluge svim građanima.

„Sa mojim kolegama sam danas došla da radim i zaradim. Izdržavam svoje dete od ove plate. Naišla sam na zatvorena vrata. Tužna sam, razočarana. Kao što svi znate, svi građani Mitrovice, mi smo bili ovde u službi građana, javni servis. Ne samo za Srbe. Dolazili su Albanci iz Prištine, dolazili su iz Lipljana, iz Gnjilana. Overavali su rešenja i regulisali svoje penzije, vadili su srpske lične karte. U svakom trenutku smo bili tu za sve, bez obzira odakle su. Dolazili su muslimani, Romi. Kad nešto nismo mogli da uradimo, upućivali smo ljude gde da odu da to završe, pomagali smo i svi su izlazili zadovoljni. Nažalost, posle 35 godina rada nailazim na zatvorena vrata. Uskraćena su deci elementarna prava za ostvarivanje dodatka i materijalne pomoći, uskraćena je ljudima socijalna pomoć. Šta reći...“, kazala je Savić za Kosovoonline. 

 

Još jedan od radnika PO Kosovska Mitrovica, Saša Petrović, istakao je da opštinska uprava postoji od 1945. godine, i da je i tokom ratnih dešavanja radila.

„Za vreme svih ratnih dešavanja, nije prestajala sa radom. Nakon rata, takođe nije prestajala sa radom. Svakog dana su ova vrata bila otvorena za sve naše građane bilo koje nacionalne i verske pripadnosti. Stoga nas ovo sprečavanje našeg rada i uzurpacija naših prostorija još više boli“, rekao je Petrović.


Dodao je da zajedno sa kolegama od međunarodne zajednice traži odgovor na pitanje koji je razlog zatvaranja.

„Takođe da apelujemo na međunarodnu zajednicu i sve te bitne faktore da nam daju neke odgovore i šta su razlozi zbog čega mi ne možemo da radimo iako smo sve ovo vreme nesmetano funkcionisali i pružali usluge našim građanima. Ta međunarodna zajednica postoji na nekim osnovnim postulatima kao što su pravo na rad, pravo na kretanje i pružanje usluga našim građanima. Mi smo to i radili. Bili smo servis našim građanima“, kazao je Petrović.

I zaposleni u PIO fondu danas su se okupili ispred zgrade, u znak protesta jer im je onemogućeno da rade svoj posao.


Načelnik Kosovsko Mitrovackog okruga Vučina Janković istakao je da je zatvaranjem institucija na severu Kosova ugroženo više od 30.000 ljudi.

"Jutros smo, kao i juče krenuli na svoja radna mesta, ali dočekao nas je kordon do zuba naoružane Kosovske policije. Sprečili su nas da dođemo do svojih radnih mesta, obavljamo zadatke i pružamo usluge svim građanima. Želim da napomenem da je ovom akcijom ugroženo više od 30.000 ljudi, niko ne razmišlja o tim ljudima, da li će oni u narednom periodu imati plate, penzije, socijalne dodatke i da li će moći da prehrane sebe i svoje porodice", rekao je Janković. 

Dodao je da je da PIO fond nije nikakva paralelna institucija, i pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje.

"Hiljadu puta je rečeno i želim i ovaj put da napomenem da mi nismo nikakva paralelna institucija, već smo institucija koja pruža usluge svim građanima, bez obzira na rasnu, versku i nacionalnu pripadnost. Međunarodna zajednica gotovo stalno nam govori o vladavini prava, o ljudskim i manjinskim pravima. Gospodo, sad imate priliku da delujete, imate flagrantno kršenje ljudskih prava ovde na Kosovu i Metohiji i pozivam vas da izađete sa nekim konkretnim merama i omogućite nama da se vratimo na svoja radna mesta. Mi ovde mirno protestujemo, ne ugrožavamo nikoga. Možete da vidite da na jedan krajnje miran i civilizovan način iskazujemo svoje nezadovoljstvo", zaključio je Janković.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading