PRODUŽENI BORAVCI PUNI! Ogromno interesovanje u školama u Srbiji!

Autor:

Vesti

31.08.2024

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova deca su imala prednost

PRODUŽENI BORAVCI PUNI! Ogromno interesovanje u školama u Srbiji!

Foto: Shutterstock

U prvom i drugom razredu osnovne škole, produženi boravak je postao neophodna usluga koja je neophodna za mnoge roditelje. U mnogim školama interesovanje je ogromno, ali nedostatak prostora i nedovoljan broj učitelja, često sprečavaju škole da izađu u susret svim zainteresovanim roditeljima. Ovo pitanje posebno je izraženo u školama sa velikim brojem učenika.

Prilikom upisa prvaka, roditelji su imali priliku da se izjasne da li žele da im deca pohađaju produženi boravak. Uslov je bio da su oba roditelja zaposlena, a prednost su imali primaoci socijalne pomoći i deca samohranih roditelja. Ova usluga je od velikog značaja za roditelje koji nemaju gde da ostave decu nakon završetka nastave dok su na poslu.

Program rada u produženom boravku

Učenici u produženom boravku rade domaće zadatke, ponavljaju gradivo, učestvuju u sportskim aktivnostima i odlascima u prirodu. Većina školskih obaveza se završava tokom boravka, što olakšava roditeljima svakodnevne obaveze.


Plate učitelja i učiteljica u boravku finansiraju Grad i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Grad Beograd godišnje izdvaja oko 150 miliona dinara za ovu namenu. Za pružanje usluge produženog boravka potrebno je da škola ima adekvatan prostor, opremu i nastavna sredstva, kao i inicijativu Saveta roditelja, saglasnost nastavničkog veća i odluku školskog odbora.

Obroci u produženom boravku

U zavisnosti od škole, deca mogu imati samo užinu ili i ručak. Prosečna cena užine iznosi oko 150 dinara, dok je cena ručka oko 300 dinara. Na mesečnom nivou, roditelji treba da izdvoje oko 6.000 dinara za ručak.


Produženi boravak postao je neophodna usluga za mnoge roditelje koji rade tokom dana. Očekuje se da će interesovanje za ovu vrstu usluge i dalje nastaviti da raste, a nadležne institucije će morati da pronađu način da izađu u susret potrebama dece i roditelja

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading