RODITELJI IMAJU PRAVO NA DVA SLOBODNA DANA ZA POLAZAK DETETA U ŠKOLU, ALI... Poslednju reč imaju i ONI!

Autor:

Vesti

29.08.2024

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci savetuju da se tih dana bude uz prvake!

RODITELJI IMAJU PRAVO NA DVA SLOBODNA DANA ZA POLAZAK DETETA U ŠKOLU, ALI... Poslednju reč imaju i ONI!

Foto: Shutterstock

Pred početak školske godine, roditelji, posebno oni čija deca polaze u prvi razred, često osećaju najveću tremu. Iako Zakon o radu omogućava roditeljima da provedu prve školske dane sa svojom decom, pitanje ostaje da li će poslodavci omogućiti korišćenje te mogućnosti.

Za prvake, sve je novo – od učiteljice, preko knjiga, do školskih klupa i časova koji traju 45 minuta.

- Taj dan treba da prođe veselo, da roditelji imaju afirmativni odnos prema školi i obrazovanju, ali da se detetu stavi do znanja da ga čekaju neke nove obaveze, aktivnosti - kaže psiholog u Osnovnoj školi "Kneginja Milica" Tatjana Kostić.

Ističe da ova situacija može predstavljati stres i za decu i za roditelje, ali da je važno posmatrati je pozitivno jer se radi o velikoj promeni za dete. Da bi prvaci lakše prihvatili promene, važno je da roditelji budu uz njih, što zahteva odsustvo s posla.

Foto: Shutterstock

Učiteljica i đaci

Kako do dva slobodna dana?

Zakon o radu omogućava plaćeno odsustvo prilikom polaska deteta u prvi razred osnovne škole ili predškolsku ustanovu. Roditeljima su omogućena prva dva slobodna dana uz posebnu proceduru. Direktor OŠ "Kneginja Milica", Darko Eger, ističe da su u školi već imali iskustva sa državnim institucijama iz zdravstva, obrazovanja, vojske i policije.

- Roditelj dođe u školu, pokaže da je dete upisano. Svako upisano dete u školi ima svoj protokol, odnoso redni broj protokola. Zatim se sa tim ode u svoju radnu jedinicu, i na osnovu toga mu se izda ta potvrda - objašnjava Eger proceduru.

To pravo imaju i zaposleni u privatnim kompanijama, ali samo ako je to predviđeno kolektivnim ugovorom firme.

Foto: Tanjug/D.ANIČIĆ

Škola

Ako nije, zaposleni moraju da računaju na razumevanje poslodavca, objašnjava počasni član Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

- Ugovor o radu nisam siguran da predviđa tako detaljne stvari, on je globalan - kaže Atanacković.

Objašnjava da veliki broj stvari nije primenljiv u svim slučajevima i da bi bilo dobro da to bude na pragu dobrog odnosa poslodavca i zaposlenog.

- Da je to nešto što bi se podrazumevalo da se to sporvodi, jer se radi o đacima prvacima i da je to jedan mali praznik za društvo, za roditelje pa time i za poslodavca - ističe Atanacković.

Zakone treba uvek poštovati, pa bi bilo dobro da se i ovaj poštuje, bez obzira na kolektivne ugovore, jer je đacima prvacima, prvih dana škole roditeljska podrška najbitnija.

(RTS)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading