NE KUPUJTE LEKOVE NA INTERNETU, SVAKI DRUGI JE FALSIFIKAT! Hitna apel građanima Srbije: Lažni medikamenti preplavili svetsko tržište!

Autor:

Vesti

28.08.2024

12:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Budite oprezni!

NE KUPUJTE LEKOVE NA INTERNETU, SVAKI DRUGI JE FALSIFIKAT! Hitna apel građanima Srbije: Lažni medikamenti preplavili svetsko tržište!

Foto: Shutterstock

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije izjavio je za RTS da se povlačenje lekova sa tržišta u Srbiji dešava otprilike jednom godišnje, dok u nekim zemljama prođe i nekoliko godina pre nego što dođe do takve situacije.

Takođe, Zelić je govorio o proceduri povlačenja lekova i o učestalosti kupovine falsifikovanih lekova na internetu.

- Lekovi prolaze rigorozne provere pre nego što dođu na tržište, ali se i prate njihove neželjene reakcije. Kada se desi da posle nekog određenog vremena dođe do rizika za pojedini lek, tada možemo doneti odluku o povlačenju. Pre svega nam je bitna bezbednost pacijenata - navodi Zelić.

Povlačenje leka sa tržišta je plod novih obimnih studija koji daju nova saznanja o starim lekovima i ukazuju na smanjenost benefita za pacijente.

Lek "progesteron depo" poslednji je lek povučen sa srpskog tržišta.

- Posle niza godina i proučavanja pokazalo se da jednostavno ne zadovoljava one kriterijume koji su nam neophodni. To su kvalitet, efikasnost i bezbednost. Naravno, nema ugrožavanja pacijenata u ovom slučaju i mi smo bili vrlo jasni da iskomuniciramo specifičnoj kategoriji pacijenata, trudnicama - naglasio je Zelić.

Povlačenje određenog leka sa tržišta je drugotrajan proces, ali ponekad on može i brzo da se desi, dok je u rasprostranjenoj konzumaciji.

- Moderno shvaranje farmacije i bezbednost lekova nam ukazuju na to da nam i najmanji rizik traži da zaštitimo pacijente, ali nema tu nekih dramatičnih događaja. To su zaista neke, najčešće i male razlike između onoga što smo smatrali ranije i onoga što vidimo sada - rekao je Zelić.

Manje neželjenih rekacija

Od početka godine prijavnjeno je 964 neženjene reakcije na lekove, što je smanjeno u odnosu na prošlogodišnjih 1173.

- Jedino je u periodu pandemije i neposredno nakon nje broj neženjenih reakcija bio veći, ali uglavnom su bili vezani za period nakon imunizacije - naglasio je Zelić.

Zelić potrvrđuje podatak da je skoro svaki drugi lek koji se kupi na internetu falsifikat i ističe visok rizik njegove kupovine.

- Svaki deseti lek na svetu je lažan i to je veliko upozorenje svim građanima Srbije. Nikako ne nabavljajte lekove preko interneta. U zemljama Afrike, Jugoistočne Azije, Južne Amerike, trećina tržišta lekova je praktično falsifikat - istakao je Zelić.

U Srbiji je taj postotak znatno manji, ali i dalje postoji rasprostranjena kupovina.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading