OTKRIVAMO! Evo šta je užarena kugla koja je viđena iznad Srbije! (VIDEO)

Autor:

Vesti

25.08.2024

21:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prizor je bio neverovatan!

OTKRIVAMO! Evo šta je užarena kugla koja je viđena iznad Srbije! (VIDEO)

Foto: Printscreen/Instagram/192_rs

Na nebu iznad Srbije pojavio se večeras užareni objekat koji pada ka zemlji.

 

Objekat je viđen iz velikog dela Srbije i Republike Srpske.

 

Republika otkriva o čemu je reč. 

U pitanju je BOLID, veći meteor izrazitog sjaja, sporo je leteo jer je pod oštrim uglom ušao u atmosferu. Bez brige - bezopasan je, sagoreo je u potpunosti, ali je prizor bio zaista neverovatan.

Retka pojava često je praćena pucketanjem zvuka prilikom raspadanja.

Ovim povodom su se oglasili i iz Astronomskog društva Eureka i sve ovo potvrdili.

- Iznad Srbije upravo je proleteo bolid. U pitanju je meteor većih razmera i izrazito većeg sjaja (kao vatrena kugla). Kretao se veoma sporo jer je u atmosferu ušao pod oštrim uglom. U potpunosti je sagoreo u atmosferi! Njegovu pojavu ponekad može pratiti i pucketanje usled sagorevanja! Pogledajte snimak! Snimljen je iz sela Majdevo, nedaleko od Kruševca - napisali su na svojoj Instagram stranici.

Inače, Međunarodna astronomska unija definiše bolid kao "meteor sjajniji od bilo koje planete“. Prevedeno na jezik magnituda ova definicija znači da je bolid onaj meteor koji je sjajniji od -4 magnitude. Međunarodna meteorska organizacija daje precizniju definiciju po kojoj je „bolid meteor koji bi u zenitu bio sjaniji od -3 magnitude“, čime daje korekciju za smanjenje sjajnosti do koga dolazi u blizini horizonta (meteor koji na 5° iznad horizonta ima sjajnost -1 bi u zenitu bio -6 magnitude).

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading