JEZIVO! NAUČNICI ŠOKIRANI REZULTATIMA ISTRAŽIVANJA! Pripadnici ove generacije imaju mnogo više šansi da OBOLE OD KARCINOMA

Autor:

Vesti

10.08.2024

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gojaznost je važan faktor rizika

JEZIVO! NAUČNICI ŠOKIRANI REZULTATIMA ISTRAŽIVANJA! Pripadnici ove generacije imaju mnogo više šansi da OBOLE OD KARCINOMA

Foto: shutterstock

Prema nedavnoj masovnoj studiji Američkog društva za rak (ACS), slučajevi raka kod mlađih generacija, posebno milenijalaca i generacije "iks", rastu uznemirujućom brzinom. Analiza zdravstvenih podataka više od 23 miliona američkih pacijenata pokazala je da su ove generacije izložene većem riziku od razvoja čak 17 od 34 vrste karcinoma, uključujući leukemiju, rak dojke i rak želuca. Osim toga, devet karcinoma koji su uglavnom bili retki kod starijih generacija, poput raka dojke, jajnika i testisa, sada su u porastu kod mlađih ljudi.

Ko su "bumeri", a ko milenijalci, X, Z i Y i Alfa generacija

Radi lakšeg poređenja, važno je naglasiti kojoj generaciji pripadaju "bumeri", generacija X, Y, Z, i Alfa. "Bumeri" su generacije rođene od 1946. do 1964. godine, dok generaciji iks pripadaju rođeni između 1965. i 1980, a generacija ipsilon ili milenijalci su rođeni između 1981. i 1996. godine. Slede ih generacija Z (1997-2012) i Alfa generacija (od 2012.).

Gojaznost kao važan faktor rizika

Prema istraživanju, deset od 17 karcinoma čija se incidenca povećava među milenijalcima i generacijom iks, vezano je za gojaznost, što bi moglo dodatno da utiče na generacijski disparitet. Ovo istraživanje naglašava kritičnu potrebu za identifikacijom i adresiranjem osnovnih faktora rizika u generaciji iks i populaciji milenijalaca kako bi se razvile strategije prevencije.

Nije sve tako crno

Iako su rezultati ovog istraživanja zabrinjavajući, u nedavnoj analizi ACS-a kriju se i neke dobre vesti. "Ubrzani pad" kod mladih ljudi sa rakom grlića materice "pokazuje efikasnost vakcinacije protiv HPV-a, posebno kod žena rođenih otprilike 1990. godine", koje su bile u pravom uzrastu kada je vakcina odobrena u SAD. Pored toga, karcinomi povezani sa pušenjem, kao što su rak pluća i grla, takođe opadaju kod mlađih.

Ovi nalazi doprinose rastućim dokazima o povećanom riziku od raka u generacijama nakon bejbi-bumera. Iako su identifikovani trendovi raka povezani sa godinama rođenja, još uvek nema jasnog objašnjenja zašto te stope rastu, ističe epidemiolog za rak Hjuna Sung iz ACS-a. Ova studija je objavljena u časopisu The Lancet Public Health.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading