ČOVEK SE UMALO NIJE ŠLOGIRAO ZBOG JOKIĆA I EKIPE: Javio se u Hitnu posle utakmice, pritisak mu skočio na 200! Dr Ristić: Prvo leksilijum, pa košarka!

Autor:

Vesti

07.08.2024

11:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lekari savetuju da pacijenti redovno uzimaju terapiju, ali i da vode računa da se ne uzbuđuju.

ČOVEK SE UMALO NIJE ŠLOGIRAO ZBOG JOKIĆA I EKIPE: Javio se u Hitnu posle utakmice, pritisak mu skočio na 200! Dr Ristić: Prvo leksilijum, pa košarka!

Foto: Federico Pestellini / AFP / Profimedia, Shutterstock

Koš razlike, opet oni vode, opet mi vodimo, lične, faul, božeeeeeee. Cela Srbija je sinoć bila u predinfarknom stanju tokom košarkaške utakmice Srbije i Australije na Olimpijskim igrama, ali se jedan Beograđanin i bukvalno javio Hitnoj za pomoć, jer mu je skočio pritisak od stresa!

Foto: www.profimedia.rs

Nikola Jokić, košarkaš

Kako je ispričala dr Danijela Jevtić iz Zavoda za urgentnu medicinu, njima se sinoć javio čovek 1972. godište, došao je sav slomljen. 

Foto: Printscreen/Youtube/Novo jutro

Dr Danijel Jevtić, Hitna pomoć

- Na pitanje da li je imao povećan fizički ili psihički stres - on je rekao da je gledao utakmicu - otkrila je dr Jevtić i dodala: 

- Veoma često se dešava da imamo ozbiljne hipertenzije, kao što smo sinoć imali posle njegove terapije, pritisak je bio 190 sa 100 kada je došao u Hitnu pomoć.

Iako se utakmica završila pobedom, pacijent je došao kod lekara uznemiren, a pritom uzeo je terapiju za pritisak. Doktorka je navela da sportska takmičenja koja pratimo poslednjih dana i naša nervoza i nerviranje mogu da izazovu povišen pritisak. 

- Visok pritisak može da bude posledica i negativnog i pozitivnog stresa - navodi dr Jevtić. 

Pa kako onda prosečan Srbin da pretekne do kraja Olimpijskih igara? Prema rečima kardiohirurga dr Miljko Ristić - ili dupla doza lekova za pritisak, ko je pod terapijom ili sedativ!

Foto: ST/Vladimir Lukić

Dr Miljko Ristić

- Svako nerivaranje utiče, da li zbog fudbala ili nečeg drugog, porodičnih razloga, automatski se luči hormon adrenalin. Taj hormon ima dosta jako dejstvo u smislu povećanja pritiska. Sad, kad se izluči, neće njegovo dejstvo da prođe za pet minuta, nego drži bar pola sat ili sat - kaže Ristić za Republiku i dodaje: 

- Ako je osoba sklona brzom nerviranju, onda pred svaku utakmicu neka uzme sedativ ili, ako već uzima terapiju, lek za snižavanje prtiska. Ako piju jednu ili dve dnevno, nek popiju još jednu. Slobodno nek uzmu neki sedativ, leksilijum. 

Takođe, dodaje ovaj lekar, psotoji i prirodni lek koji snižava pritisak- beli luk. 
- Nek naprave salatu sa belim lukom ili nek uzmu da piju kapusule belog luka, ima da se kupi u apoteci - savetuje dr Ristić. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading