ALBANCI BI DA SRUŠE SRPSKI SVETINJU DA BI NAPRAVILI PUT! Meštani zatekli čudan prizor - Zmija ostavila košuljicu na bedemu!

Autor:

Vesti

31.07.2024

18:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hajde što im svetinje ništa ne znače, nego što se ovaj manastir nalazi u specijalnoj, zaštićenoj zoni!

ALBANCI BI DA SRUŠE SRPSKI SVETINJU DA BI NAPRAVILI PUT! Meštani zatekli čudan prizor - Zmija ostavila košuljicu na bedemu!

Foto: Profimedia

U specijalnoj, zaštićenoj zoni kod manastira Dolac, kosovske vlasti planiraju proširenje puta Priština-Peć, uprkos tome što će se radovi nastaviti kroz specijalnu i zaštićenu zonu koja se prostire 50 metara oko manastira i ostataka srednjovekovnog utvrđenja. Međunarodne organizacije su izrazile zabrinutost zbog potencijalnog ugrožavanja svetinje i objekata Srpske pravoslavne crkve, s obzirom na to da je za radove odgovorna centralna vlast u Prištini, a lokalne vlasti nisu bile upoznate sa eksproprijacijom i radovima.

Reakcija Eparhije raško-prizrenske

Eparhija raško-prizrenska odmah je reagovala na planove proširenja puta kroz zaštićenu zonu oko manastira Dolac, izražavajući zabrinutost međunarodnim predstavnicima. Jasno je da će proširenje puta ugroziti ostake tvrđave i srednjovekovnog manastira, što je izazvalo opravdanu zabrinutost u crkvenim krugovima i međunarodnoj zajednici.

Manastir Dolac - duhovno, kulturno i nacionalno središte

Manastir Dolac predstavlja duhovno, kulturno i nacionalno središte svog kraja već duže od 800 godina. Nalazi se na samom ulazu u plodnu ravnicu Metohije, a ova jednostavna građevina na povisokom brdu, opasana debelim zidovima, pominje se još 1198. godine u poveljama Simeona Nemanje. Manastir je imao poseban značaj kao metoh manastira Hilandar sve do konačnog pada pod Turke, a očuvani su i slojevi živopisa koji pružaju uvid u bogatu istoriju ovog mesta.

Povratničke porodice u selu Grebnik

Nekoliko kilometara dalje prema Peći nalazi se selo Grebnik u kojem živi devet povratničkih porodica, kroz čija imanja prolazi planirani put. Iako je urađen plan eksproprijacije, četiri porodice još nisu dobile nikakvu nadoknadu ili obeštećenje, što dodatno komplikuje situaciju oko gradnje puta kroz ovaj region.

Zmija ostavila košuljicu na ruševinama manastira

Na ruševinama hrama Vavedenja Presvete Bogorodice uočava se neobičan prizor - velika zmija je ostavila svoju košuljicu na istočnom zidu svetinje, između metalnih patrljaka i sagorelog katrana. Ova zanimljivost dodatno naglašava mističnu atmosferu koja okružuje ovo istorijsko mesto i ukazuje na bogatstvo prirode i života koji se tamo odvijao kroz vekove.

Gradnja puta kroz zaštićenu zonu kod manastira Dolac izaziva opravdanu zabrinutost među crkvenim krugovima i međunarodnom zajednicom, dok povratničke porodice u selu Grebnik nailaze na probleme u vezi sa nadoknadom za eksproprijaciju. Ova situacija ukazuje na kompleksnost odnosa između lokalnog stanovništva, verskih institucija i vlasti, te na potrebu za pažljivim balansiranjem interesa kako bi se sačuvalo kulturno i istorijsko nasleđe ovog regiona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading