ALBANCI OMETALI LITURGIJU: Crkva oskrnavljena, ispisani grafiti OVK, treštala muzika

Autor:

Vesti

14.07.2024

16:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Raseljeni Srbi iz Krajišta obeležili hramovnu slavu

ALBANCI OMETALI LITURGIJU: Crkva oskrnavljena, ispisani grafiti OVK, treštala muzika

Foto: facebook.com/printscreen

Raseljeni Srbi iz Krajišta su organizovano došli kako bi u oskrnavljenoj crkvi obeležili današnji praznik, ali su ih dočekali grafiti sa natpisima UČK (OVK) i muzika. Kostadinka Rašić, koja je posetila svoje rodno selo posle nekoliko godina, naglasila je da su ovakve provokacije nepotrebne i bolne.

- Očigledno ne razumeju važnost praznika za nas Srbe. Ja bih plakala na sve ovo, ne znam šta da kažem, ovde sam rođena i živela sam ovde 20 godina. Nisam dolazila nekoliko godina, sad sam opet došla, uželela sam se svog sela - rekla je Rašić, prenosi Tanjug.

Sandra Nedeljković je izjavila da, bez obzira na provokacije, ovaj događaj predstavlja priliku za okupljanje oko svetinje.

- Bitno je da isečemo kolač i osveštamo žito. Ne obraćamo pažnju na provokacije, mi smo tu s razlogom, da očuvamo našu tradiciju i idemo dalje - rekla je Nedeljković.

Stevan Jazavac, koji se nedavno vratio iz Nemačke na Kosovo i Metohiju, smatra da je najbolji način da se ovakve provokacije ignorišu.

- Oni to rade u inat, da bi se mi naljutili, ali nam ne može niko ništa. Ljubite vaše neprijatelje, kaže Hristos, sin Božiji - rekao je Jazavac.

Lipljanski paroh Dragiša Jerinić izjavio je da su, kada su pre nekoliko dana došli da očiste prostor oko crkve, grafiti i zastave izostali.

- Neće nas ovo poremetiti, mi ćemo i dalje dolaziti. Meni se čini da je ovo poziv da možemo da dođemo da ovde služimo liturgiju, a ne samo svete obrede. Polako vidimo da dolazi vreme da možemo da dođemo ovde da obnovimo i ovu crkvu - rekao je paroh Jerinić.

Pre sukoba na Kosovu i Metohiji, u Krajištu je živelo oko stotinak Srba, a danas ih više nema.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Classic

14.07.2024 20:30

Šta drugo očekivati od šiptarsko pećinske marve !