VELIKI HAKERSKI NAPAD NA SAJT SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE: Mnogo je snažniji i dolazi sa više strana, informisani su nadležni organi!

Autor:

Vesti

28.06.2024

14:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva oglasila se saopštenjem u kojem ističu da je u toku veliki hakerski napad na njihov sajt.

VELIKI HAKERSKI NAPAD NA SAJT SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE: Mnogo je snažniji i dolazi sa više strana, informisani su nadležni organi!

Foto: Printscreen

Srpska pravoslavna crkva saopštila je danas da je u toku hakerski napad na sajt Informativne službe SPC.

"Mada napadi na najvažnije crkveno glasilo nisu neuobičajeni i dešavaju se na velike pravoslavne praznike, aktuelni je mnogo snažniji i dolazi sa više strana", navedeno je u saopštenju.

Sve dok crkvene i javne službe ne osujete napade i ne stave zvanični sajt Informativne službe SPC (https://spc.rs/) u funkciju, SPC obaveštava javnost da će sve aktuelne i bitne informacije biti objavljivane putem zvanične Fejsbuk stranice patrijarha - "Patrijarh srpski Porfirije" (https://www.facebook.com/patrijarhporfirije) i zvaničnog "X" naloga Informativne službe SPC (https://x.com/infosluzbaspc?s=21).

"Obaveštavamo javnost da su o hakerskom napadu informisani svi nadležni crkveni i državni organi koji su preduzeli sve mere iz svoje nadležnosti kako bi zvanično glasilo Srpske Pravoslavne Crkve što pre bilo osposobljeno", navedeno je u saopštenju.

Podsetimo, desili su se hakerski napadi na zvanične institucije i u regionu.

Ruska grupa hakera NoName057(16) preuzela je odgovornost za napade na finansijske institucije, ali na spisku mesta nema Kliničko-bolničkog centra Zagreb, koji je napadnut dan kasnije.

"Već neko vreme nismo posetili Hrvatsku i odlučili smo da je 'posetimo'", stoji u poruci ruske hakerske grupe objavljene 26. juna, koji su preuzeli odgovornost za internet napad na finansijske institucije u Hrvatskoj - Ministarstvo finansija, Poresku upravu, Hrvatsku narodnu banku, portal Hrvatske narodne banke i Zagrebačku berzu.

Kako prenosi hrvatski portal 24sata, na spisku meta ove hakerske grupe, nije i Klinički bolnički centar Zagreb koji je zbog napada hakera u četvrtak imao problema sa radom. Problem je, kažu, rešavalo stotine stručnjaka, a sistem KBC-a Zagreb proradio je jutros.

Zagrebačka policija saopštila je da je u toku istraga i da se ne zna dali su napadi na finansijske institucije i bolnicu povezani. Okolnosti hakerskog napada se utvrđuju , a iz policije ističu da zbog tajnosti istrage nisu u mogućnosti da otkrivaju više informacija.

"Bezbednost bolesnika nije ugrožena, a podaci pacijenata nisu iscurili", tvrdi pomoćnik direktora za kvalitet zdravstvene zaštite i nadzor KBC-a Zagreb Milivoj Novak.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading