VEČERAS STIŽE LETO: Ovo će biti najkraća noć u godini!

Autor:

Vesti

20.06.2024

08:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sunce će na dan početka leta izlaziti na severoistoku, dostizati najveću dnevnu visinu na jugu tokom cele godine, a zalaziti na severozapadu.

VEČERAS STIŽE LETO: Ovo će biti najkraća noć u godini!

Foto: shutterstock

Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" iz B,eograda saopštilo je da leto 2024. godine počinje večeras u 22 časa i 50 minuta. Istovremeno, na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima, što označava 172. dan u godini. Ovaj dan karakteriše najduža obdanica i najkraća noć. U Beogradu, obdanica će trajati 15 časova i 36 minuta, dok će noć biti svega 8 časova i 24 minuta.

Sunce će na dan početka leta izlaziti na severoistoku, dostizati najveću dnevnu visinu na jugu tokom cele godine, a zalaziti na severozapadu. Podnevna visina Sunca će biti najviša na severnoj Zemljinoj polulopti, dostižući oko 68 stepeni u Beogradu, 90 stepeni na jugu Egipta i oko 23 stepena na severnom Zemljinom polu. Astronomi ističu da se Sunce na dan početka leta, u svom prividnom kretanju po ekliptici, nalazi u tački letnjeg solsticijuma ili suncostaja. To znači da će visina Sunca u podne izgledati nepromenjeno nekoliko dana pre i posle početka leta.

Ove godine, početak leta je obeležen specifičnim vremenskim karakteristikama i astronomskim fenomenima koji ostavljaju snažan utisak na promene u dužini dana i položaju Sunca na nebu.

Prema vremenskoj prognozi za četvrtak 20. jun 2024. godine, očekuje se pretežno sunčano vreme i porast temperature u odnosu na prethodni dan. Minimalna temperatura kretaće se između 15 i 23 stepena, dok će maksimalna dostizati vrednosti od 34 do 37 stepeni. Posebno toplo i sparno vreme očekuje se u Vojvodini, gde će najniža temperatura biti od 15 do 20, a najviša od 34 do 36 stepeni.


Za petak 21. juna najavljuje se nastavak sunčanog vremena sa dodatnim porastom temperature zbog toplog vazduha koji je stigao sa severa Afrike. Minimalna temperatura biće u rasponu od 16 do 23 stepena, dok će maksimalna dostizati visoke vrednosti od 35 do 38 stepeni.

Za vikend se predviđa povećana nestabilnost uz moguće lokalne pljuskove u subotu popodne, dok će temperatura i dalje biti visoka, dostižući čak do 37 stepeni. U nedelju se očekuje postepeno osveženje praćeno pljuskovima, a početkom naredne nedelje najavljuje se prijatnije vreme sa povremenom kišom.

(Kurir)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading