LETNJI TRIKOVI ZA BORBU PROTIV VRUĆINE: Rashladite uši i pijte TOPLE napitke!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

18.06.2024

00:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa dolaskom velikih vrućina, veoma je važno da se pripremite za visoke temperature, kako biste izbegli dehidrataciju i umor.

LETNJI TRIKOVI ZA BORBU PROTIV VRUĆINE: Rashladite uši i pijte TOPLE napitke!

Foto: shutterstock

Važno je posvetiti posebnu pažnju ishrani tokom ovog perioda. Poznati nutricionista Kenan Mandra navodi specifične namirnice koje mogu hidrirati, osvežiti i nahraniti naša tela, a da ne opterećuju naš sistem za varenje.

Topli napici za hlađenje

Za razliku od uobičajenog preferiranja ledeno hladne vode ili sladoleda tokom intenzivne vrućine, Mandra ističe da ljudi koji žive u Sahari se hlade toplim čajem ili supom. Prema njemu, dok hladna voda samo hladi grlo, konzumiranje toplih čajeva, kafe ili supe šalje signal telu da pokrene svoj prirodni mehanizam hlađenja aktivirajući znojne žlezde.

On posebno preporučuje čaj od nane, poznat po visokom sadržaju mentola, koji pruža prijatan osećaj hlađenja stimulišući hladne receptore u telu. Takođe, preporučuje timijan i kamilicu kao korisne opcije.

Zaštita kože putem hrane

Nadoknada izgubljene tečnosti najbolje se postiže unošenjem vode i konzumiranjem namirnica bogatih vodom. Bobice poput jagoda, borovnica, malina, kupina i ribizli su trenutno dostupne, niskog su sadržaja šećera, a bogate fitonutrijentima sa antiinflamatornim efektima. Preporučuje se voće i povrće crvene, žute i narandžaste boje koje sadrži biljne pigmente koji deluju kao antioksidansi.

Zato je dobro da konzumirate kajsije, breskve, lubenice i šargarepe.

Mandra naglašava važnost uključivanja hranljivih materija koje štite od štetnog sunčevog zračenja, pomažući tako u prevenciji raka kože i sprečavanju prevremenog starenja kože.

Takođe, preporučuj se i krastavci, paradajz i salate prelivene maslinovim uljem i prstohvatom soli zbog povećanog gubitka natrijuma putem znojenja.

Foto: shutterstock

Kako da se izborite sa vrućinom?

Letnje prehrambene preporuke

Mandra savetuje da se izbegava konzumiranje vode jedan sat pre i posle obroka, s obzirom na smanjeni apetit tokom leta. Preporučuje se lagani voćni doručak i mediteranska večera, uz povremeno konzumiranje čaja i kafe. Za doručak se preporučuju kuvana jaja i salata od paradajza sa maslinovim uljem, dok bi večera trebalo da se sastoji od proteina i zdravih masti iz mesa, ribe i maslinovog ulja.

Na kraju, naglašava se važnost završavanja večere salatom ili svežim povrćem da biste uneli enzime za varenje.

Poznati nutricionista ističe da se zadovoljstvo u jelu najviše doživljava u prvih nekoliko zalogaja obroka. Nakon toga, uživanje opada, ostavljajući za sobom fiziološku potrebu da se nastavi sa jelom. Mandra naglašava važnost samokontrole u moderiranju unosa hrane, ističući da je za zdravlje, vitalnost i dugovečnost ključno zaustavljanje nakon nekoliko početnih zalogaja.

Letnji trik - Hlađenje ušiju

Mandra predlaže jedinstven trik za borbu protiv vrućine - hlađenje ušiju. Tvrdi da su uši bogato vaskularizovane, a telo ima sposobnost da se prilagodi promenama temperature, omogućavajući da se toplota akumulira u ušima i vratu.

Vlaženjem ovih područja može se postići osvežavajući osećaj, efikasno ublažavajući nelagodnost izazvanu letnjom toplotom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading