KAKO DA LUBENICA BUDE SVEŽA ŠTO DUŽE? Stručnjaci otkrivaju da li treba da je držite u frižideru

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

17.06.2024

20:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Budući da leti nema pravog osveženja bez lubenica, važno je da ona bude što duže sveža.

KAKO DA LUBENICA BUDE SVEŽA ŠTO DUŽE? Stručnjaci otkrivaju da li treba da je držite u frižideru

Foto: Shutterstock

Kako bismo maksimalno uživali u njihovom ukusu, bitno je da znate kako da pravilno izaberete i čuvate lubenicu. Stručnjaci savetuju da obratite pažnju na nekoliko ključnih detalja prilikom odabira lubenice, kao što su zelena, sveža peteljka i zvuk koji proizvodi kada lagano kucate po kori.

Pravilno čuvanje lubenice

Da biste produžili uživanje u lubenici, nakon sečenja komade možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi ili umotane u plastičnu foliju. Na taj način, svaki zalogaj će biti osvežavajući i pun ukusa, idealan za tople letnje dane.

Foto: shutterstock

Najbolje je lubenicu držati van frižidera

Nakon što pronađete savršenu lubenicu, važno je znati kako je pravilno čuvati kako bi ostala sveža i ukusna. Nutricionistkinja Džuli Stefanski ističe da je greška čuvati lubenicu u frižideru, jer voće koje dobro uspeva u toplom vremenu ne podnosi niske temperature.

Preporučuje se čuvanje lubenice na sobnoj temperaturi, na hladnom mestu, daleko od sunca. Studija je pokazala da lubenica čuvana na sobnoj temperaturi ima najviši sadržaj likopena, koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja.

Kratko hlađenje u frižideru neće značajno uticati na sastav lubenice, pa je preporučljivo ohladiti je samo kratko pre jela.

Kada se lubenica iseče, preostale komade je najbolje sačuvati tako što ćete ih pokriti korom kako bi se očuvala prirodna vlažnost i osiguralo da voće ostane sveže i ukusno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading