VODITE RAČUNA KADA SUNCE UPRŽI: Tri jasna znaka da ne pijete dovoljno vode i da vam organizam radi na "suvo"!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

08.06.2024

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa dolaskom velikih vrućina, veoma je važno da unosite dovoljno tečnosti.

VODITE RAČUNA KADA SUNCE UPRŽI: Tri jasna znaka da ne pijete dovoljno vode i da vam organizam radi na "suvo"!

Foto: Shuttertock

Ljudsko telo se sastoji od otprilike 60 procenata vode i da čovek može da preživi svega 100 sati bez vode, i to u uslovima kada je temperatura prijatna.

Nedostatak vode u organizmu, odnosno dehidratacija, može da ima niz neprijatnih posledica, od onih benignih kao što je promena raspoloženja pa sve do moždanog udara u nekim ekstremnim slučajevima.

Poznati neurolog Aleksej Mamatov otkrio je ove znake nedovoljnog unosa tečnosti u organizam i savetuje da se obrati pažnja na njih kako bi se sprečile neprijatne posledice nedostatka vode u organizmu.

Osećaj stalne gladi

Osećaj stalne gladi može da se javi usled nedostatka vode u telu, ukoliko jedete normalne količine hrane. Ako znate da ste dovoljno jeli, a i dalje imate želju za hranom, popijte čašu vode - ovo bi trebalo da odagna osećaj lažne gladi.

Foto: shutterstock

Vodite računa kada su velike vrućine

Glavobolja

Glavobolja može da bude još jedan od simptoma nedostatka vode u organizmu.

Boja urina

Najvažniji pokazatelj da ne pijete dovoljno tečnosti jeste urin tamnožute boje. Ako primetite da je odjednom vaš urin potamneo, povećajte količinu čiste vode koju pijete na 1,5 do 2 litra na dan!

Mamatov se osvrnuo i na kiselu vodu, rekavši da je teže utoliti žeđ sa ovim napitkom, posebno na velikim vrućinama. Ujedno, on ne preporučuje konzumiranje više od 200 mililitara kisele vode u jednom trenutku, a takođe tvrdi da ne bi smela da bude hladna, već pre topla ili na sobnoj temperaturi. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading