POSAO JE ZAVRŠEN! Ministar Lončar posetio GAK "Narodni front": "Naše žene i naše bebe dobiće sasvim nove uslove"

Autor:

Vesti

20.07.2024

16:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Žao mi je samo što šire paniku među vama"

POSAO JE ZAVRŠEN! Ministar Lončar posetio GAK "Narodni front": "Naše žene i naše bebe dobiće sasvim nove uslove"

Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas, prilikom obilaska GAK "Narodni front", da su delovi sistema za klimatizaciju koji nisu radili i nisu mogli da se poprave - zamenjeni, odnosno da je posao završen.

"Ono što ste sami mogli da proverite, prošli smo treći i četvrti isprat, koji nisu mogli da rade u punom kapacitetu, kada su se pokvarili ti sistemi, osposobljeni su. Videli ste i sami i reakciju i pacijenata i osoblja. Sami ste mogli da proverite da li klime rade ili ne rade", rekao je Lončar novinarima nakon obilaska GAK "Narodni front".

On je istakao da je problem rešen i istakao da ni u jednom momentu nije bilo ugroženo zdravlje i bezbednost žena i beba. 

Lončar je objasnio da je činjenica da se deo sistema pokvario i da je morao biti popravljen, dodajući da se takve stvari dešavaju.

"Popravili smo, ali nikakve ugroženosti nije bilo. Ovde je bilo dnevno oko 30 porođaja, što ja mislim da je to na njihovom maksimumu", rekao je Lončar.

Lončar je kazao i da je projekat za novu bolnicu Narodni front na Bežanijskoj kosi u završnoj fazi izrade i trenutno se radi na dozvolama.

Prema njegovim rečima, realno je da za nekih osam-devet meseci krene izgradnja te bolnice od 55.000 metara kvadratnih, a procenjena vrednost je oko 110.000 miliona evra.

"Naše žene i naše bebe dobiće sasvim nove uslove, novu zgradu sa najboljim uslovima, kao što su naši građani dobili nove kliničke centre i nove druge bolnice i nove institute, tako da nastavljamo dalje da radimo", istakao je Lončar.

Naveo je da nije moguće sve odjednom uraditi, ali je takođe ukazao i da "nisu nasledili nove bolnice od onih koji ih danas napadaju".

"Žao mi je samo što šire paniku među vama, jer su to izuzetno osetljive teme i svi smo osetljivi i na majke i na trudnice i na porodilje, a to služi njima na čast. Ono što je do nas, mi ćemo se boriti, nijednog momenta nećemo ugroziti niti zdravstvene radnike, niti pacijente, a kamoli bebe", rekao je Lončar.

Kaže i da se slaže sa predsednikom Aleksandrom Vučićem po pitanju procedura, odnosno insistiranja na njima.

"Ako me pitate da li ćemo uraditi nešto da pomognemo majkama, pre svega bebama, ili bilo kom pacijentu ili ćemo insistirati na nekoj proceduri, odmah vam kažem da se slažem sa Vučićem, da ćemo uraditi sve da pomognemo njima. A vi, gospodo, draga, što ste toliko mnogo uradili za zdravstvo Srbije i sve što ste uradili u prethodnom periodu, izvolite, tužite nas, sa ponosom ćemo odgovarati na sve te stvari koje smo po vama prekršili, ali ćemo imati mirnu savest da smo pomogli onima kojima je u tom momentu bila neophodna pomoć", istakao je Lončar.

Lončar je kazao i da je Ministarstvo zdravlja naložilo svim zdravstvenim ustanovama da urade još jednu kontrolu klima uređaja.

"Jedino što možemo da uradimo to je dupla kontrola. Ono što je urađeno ovde (u Narodnom frontu) na ovom sistemu, ovde je u aprilu urađen servis i dobijena je garancija da su klime ispravne, da su servisirane i da će izdržati sezonu", rekao je Lončar odgovarajući na pitanje novinara da li će Ministarstvo uvesti neku proceduru da ne bi ponovo došlo do kvarova klima uređaja.

Objasnio je da se kod klima uređaja u GAK "Narodni front" nisu pokvarili  uobičajni delovi koji odlaze na klimama i koji su servisirani, već elektronika, dodajući da su klime su iz 2007-2008. godine, a rezervnih delova, kako kaže, za njih nema.

"Da li ćemo reagovati promtno, da li ćemo sve uraditi što je do nas, da to sprečimo (ponovne kvarove)? Naravno da hoćemo. Sve bolnice imaju naloge, direktori su lično odgovorni da 24 časa prate stanje zbog vremenskih uslova", istakao je Lončar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading