U NAREDNA DVA SATA NEVREME U OVIM GRADOVIMA! Očekuju se intenzivni pljuskovi sa grmljavinom!

Autor:

Vesti

06.05.2024

15:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na području Srbije od utorka posle podne do petka, a najčešće tokom srede i četvrtka očekuje se opasnost od izraženijih grmljavinskih procesa, uz obilnije pljuskove i uz moguću pojavu sugradice i grada.

U NAREDNA DVA SATA NEVREME U OVIM GRADOVIMA! Očekuju se intenzivni pljuskovi sa grmljavinom!

Foto: Shutterstock

Početak ove sedmice donosi Srbiji stabilno vreme, usled delovanja termičkog visinskog grebena sa jugozapada, a u sklopu njega pristiže i topla vazdušna masa. Ipak, od sutra se menja sinoptička situacija i to će biti uvod u pogoršanje vremena.

Međutim, perifernim delom i dalje se oseća uticaj visinskog ciklona iz Turske, a na istoku Srbije ima i više vlage, pa je nad tim delom Srbije trenutno i dalje nestabilno, uglavnom u brdsko-planinskim predelima.

U narednim satima na području istočne Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom, naročito na širem području Negotina i Bora.

U ovom času na obodnim delovima ovig gradova već ima jačeg razvoja oblačnosti sa pljuskovima i grmljavinom.

Lokalno i kratkotrajno na pojedinim lokacijama može biti i intenzivnog pljuska.

U ostalim predelima Srbije u nastavku poslepodneva pretežno sunčano ili umereno oblačno i relativno toplo vreme za ovo doba godine. Maksimalna temperatura biće od 24 do 28°C, u Beogradu do 27°C.

Tek ponegde se očekuje ređa pojava pljuska sa grmljavinom.

U utorak postepeno povećanje oblačnosti. Posle podne i uveče očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Maksimalna temperatura biće od 24 do 28°C, u Beogradu do 27°C.

Sredinom sledeće sedmice očekuje se uticaj ciklona iznad Đenovskog zaliva, koji će se potom do petka premeštati na jugoistok duž Jadranskog mora, a potom dalje preko Grčke i Egejskog mora.

U sredu i četvrtak promenljivo oblačno i nestabilno, povremeno sa pljuskovima i grmljavinom. U sredu se obilniji pljuskovi očekuju u severnim, a u četvrtak u predelima južnije od Save i Dunava, dok će u Vojvodini biti uglavnom suvo.

U petak promenljivo oblačno, u Vojvodini suvo, a u južnim i centralnim predelima ponegde sa pljuskovima i grmljavinom, ali uz ređu pojavu u odnosu na prethodne dane, prenosi Telegraf.

Od srede se očekuje i priliv nešto svežije vazdušne mase, pa će maksimalna temperatura u četvrtak i petak biti od 15°C na jugu do 23°C na severu Srbije, u Beogradu oko 20°C.

Opasnost od grmljavinskih nepogoda

Na području Srbije od utorka posle podne do petka, a najčešće tokom srede i četvrtka očekuje se opasnost od izraženijih grmljavinskih procesa, uz obilnije pljuskove i uz moguću pojavu sugradice i grada. U ovim predelima lokalno u kratkom vremenskom intervalu moglo bi da padne od 20 do 30 litara kiše po kvadratnom metru. Iako ovi procesi mogu biti potencijalno opasni, nema mesta panici, s obzirom na to da su ovakve pojave uobičajane u ovom delu godine.

Potrebno je samo prilagoditi se aktuelnim vrmemenskim prilikama i redovno pratiti upozorenja nadležnih državnih služba.

Naredni vikend doneće stabilizaciju vremena.

U većini predela tokom vikenda biće suvo, uz dosta sunčanih perioda, dok se u nedelju kiša i pljuskovi sa grmljavinom očekuju uglavnom na jugu Srbije.

Maksimalna temperatura biće od 19 do 24°C.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading