PRAVI ČOVEK NA PRAVOM MESTU! Ministar Krkobabić dobio mandat da nastavi borbu za oživljavanje srpskih sela

Autor:

Vesti

01.05.2024

09:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas uočavamo obrnute procese grad-selo i nadam se da će oni biti nastavljeni, rekao je Krkobabić.

PRAVI ČOVEK NA PRAVOM MESTU! Ministar Krkobabić dobio mandat da nastavi borbu za oživljavanje srpskih sela

Foto: Фото: Амир Хамзагић / Министарство за бригу о селу

Milan Krkobabić dobio je novi mandat i nastavlja žestoku borbu za spas srpskog sela. Jedan od najuspešnijih ministara u prethodnim vladama svakako je pokazao i dokazao u godinama iza nas da se čak i bitke za koje većina misli da su izgubljene mogu da se dobiju. Još je, naravno, daleko do cilja koji je zacrtan, ali ukoliko pogledamo srpsko selo pre nekoliko godina i danas, boljitak je više nego očigledan.

Republika

Foto: ST/P Divac

 

Uglavnom, ako se za nekog može reći da je pravi čovek na pravom mestu, onda je to ministar za brigu o selu, koji je ujedno i predsednik PUPS. Uostalom, pošto se dobar glas daleko čuje, model koji se pokazao kao pun pogodak preuzimaju i u regionu. Tako je grad Bijeljina uveo program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće, koji je udahnuo novi život i energiju u mnoga srpska sela za koja su neki mislili da ih je nemoguće spasti i oživeti, odnosno, pre svega, napuniti ljudima.


- Danas uočavamo obrnute procese grad-selo i nadam se da će oni biti nastavljeni. Na ovaj način postižemo populacione, ekonomske i bezbednosne ciljeve i ubrzano menjamo demografsku sliku. U sela dovodimo radno aktivno stanovništvo. Ispunjavamo i bezbednosni aspekt, a nijedan deo zemlje, posebno rubna područja, ne ostane prazan - kazao je ministar Krkobabić govoreći o ovom programu, koji sprovodi s Akademijskim odborom za selo SANU.

Od početka programa 2020. dodeljene su subvencije za kupovinu gotovo 3.000 seoskih kuća širom Srbije, čime je krov nad glavom dobilo više od 10.000 ljudi, od čega gotovo 4.000 dece.


Čak trećina novih stanovnika sela i vlasnika kuća zamenilo je gradske adrese za seoske, a od prvih prijava na konkurs pokazalo se da su najmlađi i najhrabriji jer je prosek godina novih vlasnika kuća 29,8 godina.


Značajan doprinos oporavku seoskih naselja bilo je osnivanje Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, koji okuplja više od 80 stručnjaka i autoriteta iz različitih oblasti, čiji su kopredsednici ministar Krkobabić i akademik Škorić. Među prvima koji su ostvarili i premašili svoj zacrtani cilj bio je program revitalizacije zadrugarstva 500 zadruga u 500 sela.


A evo kako program Milana Krkobabića izgleda kada se pretoči u brojke:
- U toku 2023. gotovo 1.000 porodica dobilo je svoj prvi dom
- Trećina podnosilaca prijave prešla iz grada u selo
- Prosek godina dobitnika kuća je 29,8
- Najviše dodeljenih kuća je tokom 2023. bilo u Somboru - 151 kuća, a sledi Bačka Palanka sa 135 kuća. Na jugu je najviše u Knjaževcu (26), Aleksincu (25), Pirotu (25), Dimitrovgradu (23), Leskovcu (13), dok Medveđa i Bujanovac imaju po jednu
- Rekorder po broju dodeljenih kuća je Bačko Petrovo Selo, opština Bečej, sa 82 kuće, a na jugu selo Željuša, opština Dimitrovgrad, sa 12
- Najjeftinija kuća koštala je 399.000 dinara, nalazi se u selu Torak, opština Žitište, ima 64 kvadrata i sedam ari placa
- Kuća s najvećom okućnicom od 2,5 hektara nalazi se u selu Dedevci kod Kraljeva, sada je imovina mladog poljoprivrednika koji ima 21 godinu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading