RAK PENISA POSTAJE SVE ČEŠĆI! MUŠKARCI, ČUVAJTE SE! Mogu da vam ih amputiraju! Ovo su SIMPTOMI i UZROČNICI opasne bolesti!

Autor:

Svet

22.06.2024

19:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaku promenu na polnom organu obavezno prijaviti urologu

RAK PENISA POSTAJE SVE ČEŠĆI! MUŠKARCI, ČUVAJTE SE! Mogu da vam ih amputiraju! Ovo su SIMPTOMI i UZROČNICI opasne bolesti!

Foto: shutterstock

Brazilski penzioner Žoao potražio je 2018. lekarsku pomoć nakon što je otkrio bradavicu na svom penisu.

- Počeo sam da posećujem medicinske klinike kako bih saznao o čemu se radi, ali svi su mi lekari rekli da je to zbog viška kože i propisali lekove - priseća se ovaj 63-godišnjak.

Uprkos lekovima, bradavica je nastavila da raste. To je počelo da uzima danak njegovom braku i seksualni život Žoaa i njegove žene je patio. Bio je odlučan da sazna šta se događa.

Pet godina je Žoao obilazio specijaliste koji su mu prepisivali još lekova i naručivali nove biopsije.

- Ništa to nije rešilo - kaže Žoao. Zatim mu je 2023. postavljena dijagnoza - Žoao ima rak penisa.

"Osećao sam se kao da su mi odrubili glavu"

- Za moju porodicu to je bilo vrlo neugodno iznenađenje, tim više što su morali da mi amputiraju deo penisa. Osećao sam se kao da su mi odrubili glavu - kaže Žoao za BBC: "To je vrsta raka o kojoj ne možete razgovarati s ljudima jer bi se moglo pretvoriti u šalu."

Rak penisa je redak, ali učestalost i stope smrtnosti su u porastu širom sveta. Prema najnovijim studijama, Brazil ima jednu od najviših stopa incidencije od 2.1 na 100.000 muškaraca.

Između 2012. i 2022. bilo je 21.000 prijavljenih slučajeva, prema brazilskom Ministarstvu zdravlja. To je rezultiralo s više od 4.000 smrtnih slučajeva, a tokom prošle decenije bilo je više od 6.500 amputacija - u proseku jedna svaka dva dana.

Utvrđeno je da Maranhao, najsiromašnija savezna država u Brazilu, ima najveću globalnu stopu incidencije od 6.1 na 100.000 muškaraca. 

Kako počinju simptomi?

Simptomi raka penisa često počinju s ranom na penisu koja ne zaceljuje i iscetkom snažnog mirisa. Neki ljudi takođe imaju krvarenje i promenu boje penisa.

Ako se rano otkrije, postoji velika verovatnost oporavka kroz tretmane kao što su hirurško uklanjanje lezije, radioterapija i hemoterapija.

Ali ako se ne leči, delimična ili potpuna amputacija penisa, a možda i testisa, može postati neophodna.

Žoao je prošao delimičnu amputaciju u januaru i kaže da je to bilo teško razdoblje: "Ne možete zamisliti da će vam se dogoditi, a kada se dogodi, ne možete nikome reći. Bio sam prestravljen operacijom, ali nije bilo alternative. Osećaj u prvim nedeljama nakon operacije bio je osećaj tuge, ne mogu to poreći. Užasno je ostati bez dela penisa."

Operacija koja menja život

Neki se pacijenti podvrgavaju potpunoj amputaciji koja im menja život.

Tiago Kamelo Mourao s Odeljenja za urologiju Camargo Cancer Centera u Sao Paulu kaže: "U slučaju delimične amputacije, urin nastavlja da izlazi kroz penis. Međutim, kod potpune amputacije, uretralni otvor se može premestiti u perineum, između skrotuma i anusa, što zahteva od pacijenta da mokri sedeći na WC šolji".

Maurisio Dener Kordeiro iz Brazilskog urološkog društva kaže da je dugotrajna infekcija humanim papiloma virusom (HPV) jedan od glavnih uzroka rizika. HPV se može preneti tokom polnog odnosa, a u nekim slučajevima može dovesti do raka, uključujući rak u ustima i penisu.

- Masovno vakcinisanje protiv HPV-a bitno je zbog njegove visoke uspešnosti u sprečavanju povezanih lezija - kaže Kordeiro i  dodaje da su stope vakcinisanja u Brazilu ispod nivoa potrebne da bi bila istinski uspešna.

- Uprkos dostupnosti vakcina, stopa vakcinisanja protiv HPV-a u Brazilu ostaje niska za devojčice - doseže samo 57% - a za dečake ne prelazi 40%. Idealna pokrivenost za sprečavanje bolesti je 90% - objašnjava Kordeiro.

On veruje da su dezinformacije o vakcini, neutemeljene sumnje u njegovu uspešnost i nedostatak kampanja vakcinisanja doprineli slabom prihvatanju.

Pušenje takođe može povećati rizik od raka penisa. Postoji veća verovatnoća da ćete dobiti rak penisa ako imate problema s prevlačenjem prepucija (kože koja prekriva penis) kako biste održali penis čistim (stanje koje se zove fimoza).

- Kada muškarac ne otkrije glavić i ne očisti kožicu kako treba, stvara se sekret koji je povoljno okruženje za bakterijske infekcije. Ako se to ponavlja, postaje faktor rizika za pojavu tumora - kaže dr. Kordeiro.

Broj slučajeva ne raste samo u Brazilu

Ali Brazil nije jedino mesto gde je rak penisa u porastu. Prema poslednjim istraživanjima, raste broj slučajeva u celom svetu.

Časopis JMIR Public Health and Surveillance objavio je 2022. rezultate opsežne analize koja uključuje najnovije podatke iz 43 zemlje.

Pokazalo se da je najveća učestalost raka penisa između 2008. i 2012. bila u Ugandi (2.2 na 100.000), a slede je Brazil (2.1 na 100.000) i Tajland (1.4 na 100.000). Najmanje je ove bolesti bilo u Kuvajtu (0.1 na 100.000).

- Iako zemlje u razvoju još uvek imaju veću učestalost i smrtnost od raka penisa, učestalost je u porastu u većini evropskih zemalja - tvrde istraživači Leiwen Fu i Tian Tian sa Univerziteta Sun Yat-Sen u Kini.

U Engleskoj je došlo do porasta raka penisa s 1.1 na 1.3 na 100.000 muškaraca između 1979. i 2009. godine, a u Nemačkoj su se slučajevi povećali za 50% s 1.2 na 1.8 između 1961. i 2012.

"Retka bolest koja se može sprečiti"

Prema Globalnom registru raka, ove brojke samo će biti veće. Procenjuje se da će do 2050. globalna učestalost raka penisa porasti za više od 77%.

Ova se promena uveliko može pripisati starenju stanovništva, smatraju stručnjaci, koji kažu da se najveća učestalost javlja kod muškaraca u 60-im godinama.

- Rak penisa je retka bolest, ali se takođe može sprečiti - kaže Kordeiro.

Korišćenje kondoma tokom seksa i podvrgavanje operaciji uklanjanja prepucija u slučajevima fimoze može pomoći u smanjenju rizika od raka penisa.

Neil Barber, klinički direktor urologije u Frimley Health NHS Foundation Trustu, dodaje: "Rak penisa gotovo ne postoji kod obrezanih. Loša higijena i infekcije ispod prepucija, kao i stanja poput fimoze koja otežavaju uvlačenje prepucija i održavanje dobre higijene, činioci su rizika. To je povezano s većim ukupnim rizikom od infekcije. Utvrđeni činioci rizika takođe uključuju nezaštićeni polni odnos, posebno nekorišćenje kondoma, pri čemu loša higijena dodatno povećava rizike."

Žoao trenutno čeka najnovije rezultate testa: "Uveren sam da će ovi pregledi pokazati da sam izlečen. Nakon amputacije bol je nestala i osećam se mnogo bolje. Ali moraću da živim s delimično amputiranim penisom do kraja života."

Više od 90% muškaraca s dijagnozom raka penisa koji se nije proširio na obližnje limfne čvorove preživi pet ili više godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading