HAMAS POSTAVIO USLOV BAJDENU! Predsednik SAD neće biti oduševljen ovim

Autor:

Svet

12.06.2024

15:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Egipatski izvori su naveli kako predlog za prekid vatre ne pruža garancije za prelazak sa prve faze plana na drugu, koja uključuje trajni prekid vatre i povlačenje izraelskih snaga

HAMAS POSTAVIO USLOV BAJDENU! Predsednik SAD neće biti oduševljen ovim

Foto: Tanjug/AP

Militantna grupa Hamas saopštila je danas da želi pismene garancije Sjedinjenih Američkih Država za trajni prekid vatre kako bi potpisala predlog primirja, izjavila su dva egipatska bezbednosna izvora, koja nisu htela da iznose više detalja.

"Hamas želi (pismeno) uverenje o automatskom prelasku iz jedne faze u drugu u skladu sa sporazumom koji je postavio predsednik (amerike Džozef) Bajden", rekao je neimenovani izvor, prenosi Rojters.

Plan, koji je krajem maja objavio Bajden, uključuje postepeno oslobađanje izraelskih talaca iz Gaze, povlačenje izraelskih snaga u dve faze, oslobađanje palestinskih zatvorenika, rekonstrukciju Gaze i vraćanje tela preminulih talaca u trećoj fazi.

Iako je Amerika rekla da je Izrael prihvatio predlog, Izrael to nikada nije javno izjavio.

Egipatski izvori su naveli kako predlog za prekid vatre ne pruža garancije za prelazak sa prve faze plana na drugu, koja uključuje trajni prekid vatre i povlačenje izraelskih snaga.

Jedan neizraelski zvaničnik koji je odbio da bude identifikovan, rekao je da je Hamas predložio novi vremenski okvir za trajni prekid vatre sa Izraelom i povlačenje izraelskih trupa iz Gaze, uključujući Rafu.

Više od 37.000 Palestinaca ubijeno je u izraelskoj ofanzivi u Pojasu Gaze, kažu zdravstveni zvaničnici u enklavi kojom upravlja Hamas.

Rat je počeo kada su Hamasovi militanti napali Izrael 7. oktobra, prilikom čega je ubijeno 1.200 ljudi i oteto oko 250.

Pregovarači iz SAD, Egipta i Katara mesecima pokušavaju da posreduju u prekidu vatre i oslobode taoce, od kojih se veruje da je više od 100 zarobljeno u Gazi. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading