ŠVAJCARSKA DIGLA LOVCE, SPREMAJU SE ZA NAJGORE?! Jesu li ovo poslednji dani vojne neutralnosti Alpske konfederacije? (VIDEO)

Autor:

Svet

08.06.2024

16:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svet se priprema za veliki rat

ŠVAJCARSKA DIGLA LOVCE, SPREMAJU SE ZA NAJGORE?! Jesu li ovo poslednji dani vojne neutralnosti Alpske konfederacije? (VIDEO)

Foto: printscreen/instagram/@IPngNetworks@ublog.tech

Spektakularan prizor videli su u sredu ljudi koji žive u oblasti južno od jezera Nešatel, u Švajcarskoj.

Lovci F/A-18 Hornet sleteli su na autoput A1 između sela Avenš i Pajern. Borbeno vazduhoplovstvo Alpske konfederacije poslednji put je izvelo sličnu vežbu čak pre 33 godine.

- Zbog napete međunarodne situacije, naše vazduhoplovstvo mora biti spremno na sve - rekao je zamenik komandanta švajcarskog vazduhoplovstva brigadni general Kristijan Opliger o manevrima koji su se odvijali pod kodnim imenom Alfa Uno.

 

 

- Piloti su savršeno sleteli - dodao je general i nadovezao se da je brzina letelice u trenutku sletanja na pistu bila 260 kilometara na čas.

Međutim, tome je prethodila temeljna priprema. Najpre su tehničari uklonili sve barijere na nekoliko kilometara. Nakon toga su prešli preko cele deonice i očistili kolovoz kako ne bi bilo smeća koji bi mogao da utiče na motor ili guma.

Švajcarci treniraju najcrnji scenario

Za vreme trajanja Hladnog rata, slične vežbe su redovno održavane svakih nekoliko godina, a sada su izuzetno retke, a to je razlog zašto su lovci na autoputu privukli pažnju medija i društvenih mreža.

Podsećamo da je prošlog meseca avion JAS 39 Gripen, koji pripada Kraljevskom švedskom vazduhoplovstvu, izveo sličnu vežbu u blizini Geteborga, u Švedskoj, 21. maja 2024. godine.

U slučaju Švajcarske, prema Opligeru, manevri su uključivali, između ostalog, testiranje sposobnosti da se odgovori na neprijateljske sisteme zemlja-vazduh.

Švajcarska avijacija mora biti u stanju da odbije potencijalnog neprijatelja do 100 kilometara od granice, dodao je general čiji čak ni daleki preci nisu doživeli rat na svojoj teritoriji.

Drugi cilj nedavnih manevara bio je da se testira koliko brzo vazduhoplovstvo može da reaguje na mogući prvi napad neprijatelja na švajcarske vojne aerodrome. Jedna od vazduhoplovnih baza nalazi se na oko kilometar od autoputa gde se vežba odvijala.

 

 

Lovci uredno imali zalepljene vinjete

Zanimljivo je da su neki avioni imali vinjete za autoput zakačene na staklo kokpita.

- To je samo stara tradicija - objasnio je jedan od oficira, prema Zofingeru Tagblatu, dodajući da za razliku od automobila, za vojne avione “ne postoji takva obaveza”.

Podsećanja radi, Švajcarska koja ima najstariju politiku vojne neutralnosti na svetu, nakon više nego očiglednih pritisaka, čini se da je korak bliže da ovu tradiciju izgubi.

Švajcarska je jedino učestvovala u ratu u Avganistanu na strani SAD u okviru Međunarodnih bezbednosnih snaga za pomoć (gde su poraženi od Talibana) i nijednom drugom otkako je njena neutralnost uspostavljena Pariskim ugovorom 1815. godine, iako je zemlja imala građanski rat 1847. godine.

(Republika/Oružjeonline.com)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading