ISTORIJSKI DAN ZA ZEMLJU: Žena po prvi put izabrana za šefa države

Autor:

Svet

03.06.2024

08:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gotovo 100 miliona Meksikanaca imalo je pravo glasa na izborima u nedelju.

ISTORIJSKI DAN ZA ZEMLJU: Žena po prvi put izabrana za šefa države

Foto: Tanjug/AP Photo/Marco Ugarte

Klaudija Šejnbaum (61), kandidatkinja vladajuće stranke Morena, pobednica je predsedničkih izbora u Meksiku koji su juče održani. Tako pokazuju izlazne ankete, preneo je BBC, posle istorijskih izbora na kojima je žena po prvi put izabrana za predsednicu.

Preliminarni rezultati pokazuju da je ova naučnica i bivša gradonačelnica Meksiko Sitija osvojila 57,8 odsto glasova, dok je njena protivnica, Čočitle Galves, senatorka desnog centra osvojila 29,1 odsto. Kanidat centra, Alvarez Majnez, je trećeplasirani sa samo 11,4 odsto osvojenih glasova, pokazala je anketa.

Mario Delgrado, šef vladajuće stranke Morena, rekao je oduševljenim pristalicama u Meksiko Sitiju da je Klaudija pobedila s velikom razlikom. Klaudija Šejnbaum je dugogodišnja saveznica sadašnjeg levičarskog populističkog predsednika, Andresa Manuela Lopeza Obradora, kome nije bilo dopušteno ponovno da se kandiduje, posle šest godina na funkciji.

Klaudija je uoči izbora odbacila tvrdnje opozicije da će biti Obradorova "marioneta", iako je obećala da će nastaviti njegovu politiku, uključujući i pužanje pomoći najsiromašnijima.

Gotovo 100 miliona Meksikanaca imalo je pravo glasa na izborima u nedelju, kada se glasalo i za gradonačelnika prestonice, oba doma parlamenta, guvernere i niz drugih regionalnih i lokalnih pozicija.

Najveći izbori ikad održani u Meksiku bili su ujedno i najnasilniji u modernoj istoriji, ubijeno je čak 38 kandidata. Nasilje je izazvalo zabrinutost za opstanak demokratije usled nasilja među narko-kartelima.

Na dan izbora dve osobe su ubijene na biračkim mestima u državi Puebla. Pobeda Klaudija Šejnbaum je veliki korak za Meksiko, zemlju poznatu po mačo kulturi. Ona bi trebalo stupi na funkciju 1. oktobra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading