NAPADNUT AMERIČKI NOSAČ AVIONA! Izvršeni udari na razarač i brodove SAD!

Autor:

Svet

02.06.2024

08:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Huti upozoravaju na nastavak napada u znak solidarnosti sa Palestincima

NAPADNUT AMERIČKI NOSAČ AVIONA! Izvršeni udari na razarač i brodove SAD!

Foto: YouTube/2nd GENERATION/Printscreen

Jemenska grupa Huti izazvala je talas napada na američke snage u Crvenom moru, napadajući nosač aviona, razarač i nekoliko brodova.

Njihov potparol Jahja Sarija izjavio je da su Huti izveli ukupno šest operacija protiv američkih snaga, uključujući napad na razarač uz pomoć bespilotne letelice.

Centralna komanda SAD oborila je bespilotnu letelicu i dve protivbrodske rakete koje su Huti lansirali ka razaraču USS Grejvli.

Napadi Huta poremetili globalnu trgovinu

Napadi jemenske grupe Huti raketama i dronovima u Crvenom moru i Adenskom zalivu počeli su u novembru, poremetivši globalnu trgovinu.

Mnoge velike brodarske kompanije izbegavaju to područje povezano sa Sueckim kanalom i šalju brodove između Azije i Evrope na mnogo duža putovanja oko južne Afrike, što je dovelo do porasta vozarina.

Huti upozoravaju na nastavak napada u znak solidarnosti sa Palestincima

Huti su upozorili da će nastaviti napade u znak solidarnosti sa Palestincima, pozivajući Izrael da zaustavi rat protiv Hamasa u Gazi.

Ovi napadi su deo šireg konteksta i imaju političku pozadinu, a Huti jasno ističu svoju podršku Palestincima.

Ove napetosti u Crvenom moru i Adenskom zalivu jasno ukazuju na globalni uticaj sukoba u regionu i na to kako se oni odražavaju na međunarodnu trgovinu i politiku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading