VELIKA SUBOTA OBELEŽENA ŠIROM PALESTINE, BEZ PROSLAVA: Blagodatni oganj stigao do raznih gradova, ali do OVOG MESTA nije mogao da dođe!

Autor:

Svet

04.05.2024

22:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki praznik prošao je u senci pomne kontrole od strane izraelskih bezbednosnih snaga

VELIKA SUBOTA OBELEŽENA ŠIROM PALESTINE, BEZ PROSLAVA: Blagodatni oganj stigao do raznih gradova, ali do OVOG MESTA nije mogao da dođe!

Foto: Tanjug/AP

Danas su hrišćanske crkve u Palestini proslavile Veliku subotu po Julijanskom kalendaru, ali su proslave bile značajno utišane zbog konflikta u Pojasu Gaze.

U Jerusalimu, patrijarh jerusalimski i cele Palestine i Jordana Teofil III predvodio je svečanu službu u hramu Groba Gospodnjeg.

Iako su izraelska ograničenja u okolini Starog grada otežala prisustvo vernika, veliki broj episkopa, sveštenika i vernika ipak je uspeo da se okupi i učestvuje u službi.

Blagodatni oganj stigao do raznih gradova i mesta širom Palestine

Nakon izlaska iz hrama Groba Gospodnjeg, Blagodatni oganj je prenet u razne gradove i mesta širom Palestine, uključujući Ramalu, Vitlejem, Jerihon, dolinu Jordana, Nablus i Dženin.

U Ramali, sveti plamen je stigao u crkvu Preobraženja Gospodnjeg za grčku pravoslavnu zajednicu, gde je bio primljen uz molitve u odsustvu prazničnih prizora.

Premijer Palestinske samouprave Mohamed Mustafa, zajedno sa nekoliko velikodostojnika i crkvenih pokrovitelja, prisustvovao je događaju zajedno sa sveštenicima i hrišćanskim verskim ličnostima.

Proslava u Gazi uprkos izraelskoj blokadi

U Gazi, gde je izraelska blokada sprečila dolazak svetog plamena iz okupiranog Jerusalima, održana je svečana služba u pravoslavnoj crkvi Svetog Porfirija.

Ovo je bilo uz učešće raseljenih lica koja su se sklonila u hram, što je ilustracija teške situacije koja je zadesila ovaj region.

Uprkos izazovima, hrišćani su uspeli da obeleže ovaj važan verski praznik, pokazujući istrajnost i vernost svojoj tradiciji usred teških okolnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading