UZBUNA! PARAZIT PRONAĐEN U GRADSKOJ VODI! Sve je više obolelih, bolnice se pune velikom brzinom!

Autor:

Svet

17.05.2024

16:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo zabrinjavajuće povećanje broja obolelih ukazuje na ozbiljnost situacije i neophodnost preduzimanja hitnih mera

UZBUNA! PARAZIT PRONAĐEN U GRADSKOJ VODI! Sve je više obolelih, bolnice se pune velikom brzinom!

Foto: ?? Claudio Schwarz | @purzlbaum on Unsplash

U Velikoj Britaniji, tačnije u gradu Brikshamu, primećen je porast broja obolelih od kriptosporidioze, bolesti koju izaziva parazit pronađen u gradskoj vodi.

Vlasti su apelovale na građane da prokuvavaju vodu kako bi sprečili dalje širenje bolesti, ali uprkos tome, broj obolelih se udvostručio sa 20 na 46 u samo jednom danu.

Više od 100 ljudi je prijavilo simptome slične onima koje imaju oboleli, a najčešći simptomi su povraćanje i dijareja.

Tragovi parazita u rezervoarima za vodu

Mediji prenose da su tragovi parazita pronađeni u dva rezervoara za vodu koji snabdevaju više naselja u okolini Brikshama.

Ovo otkriće dovelo je do ozbiljne zabrinutosti među stanovnicima i zdravstvenim vlastima, s obzirom na potencijalne posledice po zdravlje ljudi.


Stručnjaci ističu da oboleli od kriptosporidioze mogu osećati posledice bolesti i do mesec dana nakon zaražavanja, pri čemu simptomi mogu trajati nedeljama bez mogućnosti da se ublaže.

Takođe, ističu da ne postoji specifičan tretman za ovu bolest, što dodatno otežava situaciju za obolele.

Ovo zabrinjavajuće povećanje broja obolelih od kriptosporidioze u Velikoj Britaniji ukazuje na ozbiljnost situacije i neophodnost preduzimanja hitnih mera kako bi se zaštitilo zdravlje stanovništva.

Podsetimo, zdravstveni zvaničnici upozoravaju na zabrinjavajući porast slučajeva majmunskih boginja u Demokratskoj Republici Kongo, sa rekordnim brojem prijavljenih slučajeva u protekle dve godine.

Prema izveštaju Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, zabeležen je porast slučajeva klasa I majmunskih boginja, ozbiljnijeg oblika bolesti koji do sada nije primećen izvan afričkih regiona.

Ova situacija izaziva strahovanja da bi se bolest mogla proširiti i na druge zemlje, uključujući i Sjedinjene Američke Države.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading