"AKO PALESTINA UMRE, UMIRE I ČOVEČANSTVO" Masa oduševljeno pozdravila odluku predsednika o prekidu odnosa sa Izraelom (VIDEO)

Autor:

Svet

02.05.2024

10:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Petro, koji je prisustvovao proslavi 1. maja održanoj u glavnom gradu Bogoti, obratio se javnosti na Trgu Bolivar.

"AKO PALESTINA UMRE, UMIRE I ČOVEČANSTVO" Masa oduševljeno pozdravila odluku predsednika o prekidu odnosa sa Izraelom (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit, shutterstock

Kolumbijski predsednik, Gustavo Petro, najavio je da će od četvrtka prekinuti diplomatske odnose s Izraelom zbog njegovih stalnih napada na palestinski narod u Pojasu Gaze.

Petro, koji je prisustvovao proslavi 1. maja održanoj u glavnom gradu Bogoti, obratio se javnosti na Trgu Bolivar.

Tom prilikom Petro je najavio da će diplomatski odnosi s državom Izrael biti prekinuti sutra, "zbog genocidnog vođe i Vlade".

Naglašavajući da je Izrael počinio genocid u Gazi, Petro je rekao:

- Celo čovečanstvo koje je danas izašlo na ulice slaže se s nama: Ne možemo se vratiti u doba genocida. Ne možemo stajati po strani i gledati kako se celi narod uništava pred očima čovečanstva. Ako Palestina umre, umire i čovečanstvo.

Petro je naveo da su u Gazi u izraelskim bombardovanjima ubijene bebe, zbog čega su ljudi širom sveta izašli na ulice.

Petro je u svojoj izjavi 26. marta najavio da će prekinuti diplomatske odnose s Izraelom ako ne ispoštuje odluku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se traži prekid vatre u Gazi.

Podsetimo, Izrael nastavlja napade na Pojas Gaze, gde je, prema palestinskim vlastima, od 7. oktobra ubijeno najmanje 34.388 Palestinaca, uglavnom žena i dece, a 77.437 je povređeno.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna dela i preduzme mere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading