SUZAVCEM I ŠOK-BOMBAMA NA DEMONSTRANTE: Ne smiruje se bes Gruzijaca zbog Zakona o stranim agentima (VIDEO)

Autor:

Svet

02.05.2024

09:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zakon o stranim agentima gruzijska opozicija i zapadne vlade su osudili kao autokratski.

SUZAVCEM I ŠOK-BOMBAMA NA DEMONSTRANTE: Ne smiruje se bes Gruzijaca zbog Zakona o stranim agentima (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Gruzijska policija upotrebila je u sredu uveče suzavac i šok-bombe da bi rasterala demonstrante koji su se okupili ispred parlamenta u glavnom gradu Tbilisiju, zbog toga što se protive usvajanju zakona o stranim agentima.

Policija je intervenisala pošto se ispred parlamenta, prema procenama, okupilo oko 40.000 demonstranata nakon što je skupština usvojila Zakon o stranim agentima u drugom čitanju, preneo je Rojters.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, osudila je nasilje policije u Tbilisiju i pozvala vlasti u Gruziji da ostane na svom kursu na putu ka EU.

Protest protiv Zakona o stranim agentima održan je i u utorak ispred zgrade parlamenta kada je takođe došlo do sukoba policije i demonstranata, a snage bezbednosti su upotrebile suzavac i vodene topove.

Zakon o stranim agentima gruzijska opozicija i zapadne vlade su osudili kao autokratski, a on podrazumeva da se organizacije koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva registruju kao "agenti od stranog uticaja".

Podsetimo, Evropski parlament je usvojio rezoluciju kojom poziva EU da ne započinje pregovore o članstvu s Gruzijom dok je na snazi kontroverzni Zakon o stranim agentima. Gruzijske vlasti izrazile su ogorčenje ovom odlukom.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj, napisao je na platformi X da snažno osuđuje nasilje nad demonstrantima u Gruziji koji su mirno demonstrirali protiv zakona o stranom uticaju.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading