KRENULI NA PUT BEZ POVRATKA: Alpinisti pronađeni mrtvi! Pre uspona su napravili FATALNU GREŠKU

Autor:

Svet

21.05.2024

13:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Alpinisti su poslednji put viđeni su prošlog ponedeljka kada su bili na putu prema vrhu

KRENULI NA PUT BEZ POVRATKA: Alpinisti pronađeni mrtvi! Pre uspona su napravili FATALNU GREŠKU

Foto: pixabay.com

Dvojica alpinista iz Mongolije izgubili su život na najpoznatijem vrhu sveta, Mont Everestu.

Organizatori ekspedicije za maj, saopštili su da su preminuli pedesettrogodišnji Usukhjargal Tsedendamba i 31-godišnji Purevsuren Lkhagvajav koji su poslednji put kontaktirani u nedelju uveče iz baznog logora 4, koji se nalazi manje od kilometra ispod vrha.

Tsedendambajevo telo pronađeno je u petak ujutro na nadmorskoj visini od 8.600 metara nakon nekoliko dana potrage i spašavanja otežanih lošim vremenom.

"Drugo telo takođe je pronađeno u petak, ali je bila potrebna provera. U nedelju smo potvrdili da se radi o nestalom mongolskom alpinisti", rekao je za francusku novinsku agenciju AFP Pemba Šerpa iz 8k Expeditions, koji je organizovao dozvolu za penjanje i boravak u baznom logoru.

Lkhagvajavovo telo tada je pronađeno blizu područja zvanog Balkon. To je mala platforma na nadmorskoj visini od oko 8.400 metara.

Šerpa je rekao da su se dvojica muškaraca pela bez pomoći vodiča i da je njihov dvosmerni radio pronađen u njihovom šatoru.

Mongolski alpinisti poslednji put viđeni su prošlog ponedeljka kada su bili na putu prema vrhu Everesta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading