"UMEŠANI U EKSTREMISTIČKE AKTIVNOSTI" Lukašenko zabranio rad poznate evropske medijske kuće u Belorusiji

Autor:

Svet

30.04.2024

14:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka je saopštila da je reč o pokušaju da se ućutkaju nezavisni mediji.

"UMEŠANI U EKSTREMISTIČKE AKTIVNOSTI" Lukašenko zabranio rad poznate evropske medijske kuće u Belorusiji

Foto: Tanjug/AP

Belorusija je zabranila beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele opisujući ga kao ekstremistički, navodi se odluci beloruskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nemačka je saopštila da je reč o pokušaju da se ućutkaju nezavisni mediji.

Belorusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je lokalni servis Dojče vele Belorusija bio umešan u "ekstremističke aktivnosti".

Dojče vele je u saopštenju naveo da je njegov beloruski servis zabranjen širom zemlje na "svim platformama" na internetu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Vladari u Minsku pokušavaju svim silama da zastraše i ućutkaju novinare i medije - saopštilo je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova na mreži X.

Nevladina organizacija Reporteri bez granica (RSF) upozorila je da je svako ko je povezan sa mrežom Dojče vele u opasnosti da dobije dve do sedam godina zatvora.

Belorusija je saveznik Rusije i dozvolila je Moskvi da koristi njenu teritoriju za pokretanje napada na Ukrajinu, februara 2022. godine.

Podsetimo, lider Belorusije, Aleksandar Lukašenko, kazao je početkom meseca da je Belorusija ojačala zaštitu i odbranu infrastrukturnih objekata u blizini ukrajinske granice i da će u slučaju potencijalnih napada sa ukrajinske strane oštro odgovoriti.

Lukašenko je takođe saopštio da je sa Vladimirom Putinom razmatrao bezbednosna pitanja, koja se ne tiču samo Ukrajine.

Predsednik Belorusije smatra da NATO želi da uvuče Belorusiju u ukrajinski sukob.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading