"PUTIN SE NEĆE ZAUSTAVITI NA POLJSKOJ GRANICI" London objavljuje najveći paket vojne pomoći Ukrajini

Autor:

Svet

23.04.2024

10:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ranije je Britanija najavila mogućnost da u Ukrajinu pošalje svoje lasersko oružje DragonFire koje može da obara dronove.

"PUTIN SE NEĆE ZAUSTAVITI NA POLJSKOJ GRANICI" London objavljuje najveći paket vojne pomoći Ukrajini

Foto: Tanjug/AP

Velika Britanija će danas, 23. aprila, objaviti svoj najveći paket vojne pomoći Ukrajini do sada, u iznosu od 500 miliona funti (617 miliona dolara).

Paket uključuje oko 400 transportnih vozila, 60 čamaca, 1.600 raketa i PVO projektila i četiri miliona komada municije.

- Zaštita Ukrajine od brutalnih ruskih ambicija je od vitalnog značaja za našu bezbednost i za celu Evropu. Ako Putinu bude dozvoljeno da uspe u ovom agresorskom ratu, on se neće zaustaviti na poljskoj granici - rekao je britanski premijer, Riši Sunak, uoči posete Varšavi.

Sunak će se u Poljskoj sastati sa premijerom, Donaldom Tuskom, generalnim sekretarom NATO, Jensom Stoltenbergom, i nemačkim kancelarom, Olafom Šolcom.

Ranije je Britanija najavila mogućnost da u Ukrajinu pošalje svoje lasersko oružje DragonFire koje može da obara dronove.

Podsetimo, dan ranije je list Politiko objavio da će novi paket vojne pomoći Ukrajini iz SAD uključivati oklopna vozila, kao i opremu za PVO i artiljeriju.

Izvori publikacije su tvrdili da će SAD isporučiti Ukrajini novu seriju oklopnih transportera Bredli, džipova Hamvi i oklopnih transportera M113.

Očekuje se da će nakon Predstavničkog doma Kongresa, danas američki Senat konačno odobriti zakon o pomoći Ukrajini, kojim bi se Kijevu obezbedila pomoć u ukupnom iznosu od oko 61 milijardu dolara.

U razgovoru sa ukrajinskim predsednikom, Volodimirom Zelenskim, u ponedeljak, Džo Bajden je obećao da će brzo obezbediti "značajne nove pakete bezbednosne pomoći kako bi se zadovoljile hitne potrebe Ukrajine na bojnom polju i protivvazdušnoj odbrani" čim potpiše zakon o novoj pomoći.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading