"DANAS MI, SUTRA VI" Moskva spremila žestok odgovor na planirane akcije Zapada

Autor:

Svet

23.04.2024

10:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najviši zvaničnici u Sjedinjenim Državama žele da zaplene rusku imovinu kako bi pomogli Ukrajini.

"DANAS MI, SUTRA VI" Moskva spremila žestok odgovor na planirane akcije Zapada

Foto: Shutterstock

Saveznik predsednika Vladimira Putina upozorio je Evropu danas da je Rusija već napravila nacrt zakona za odmazdu, ako Zapad zapleni skoro 300 milijardi dolara ruske imovine i iskoristi ih za pomoć Ukrajini.

Nakon što je predsednik Vladimir Putin poslao trupe u Ukrajinu 2022. godine, Sjedinjene Države i njeni saveznici zabranili su transakcije sa ruskom Centralnom bankom i Ministarstvom finansija, blokirajući oko 300 milijardi dolara suverene ruske imovine na Zapadu.

Najviši zvaničnici u Sjedinjenim Državama žele da zaplene imovinu kako bi pomogli Ukrajini, iako su neki bankari i evropski zvaničnici zabrinuti da bi jednostavno preuzimanje imovine stvorilo opasan presedan.

Foto: Tanjug/AP

Valentina Matvijenko

Potencijalno konfiskovanje ruske imovine uništiće globalnu ekonomiju, u Evropi shvataju da se to ne sme uraditi, izjavila je predsedavajuća Saveta Federacije Rusije, Valentina Matvijenko.

- Ovo će, u principu, biti korak bez presedana u svetskoj istoriji, koji će jednostavno razoriti globalnu ekonomiju. Uništiće poverenje u svetsku privredu. I, naravno, to je apsolutno nelegitiman, protivzakonit potez. I u Evropi svi shvataju da se to ne sme uraditi - rekla je Matvijenko u intervjuu generalnom direktoru međunarodne medijske grupe "Rosija sevodnja", Dmitriju Kiseljovu.

Ona je takođe istakla da Rusija ima pripremljen odgovor na zaplenu suverene ruske imovine i da su senatori spremni da bez odlaganja razmotre odgovarajući predlog zakona koji se odnosi na uzvratne mere.

Prema njenim rečima, Evropljani znaju da će u slučaju konfiskovanja ruske imovine, odgovor Moskve biti oštar i adekvatan.

- Evropljani će izgubiti više nego mi, i oni se, naravno, toga boje. Posebno zbog njihove ekonomije koja se urušava - ocenila je Matvijenko.

Ona je, takođe, u vezi sa tim, podsetila na reči ruskog predsednika Vladimira Putina, upućene Evropljanima: "Danas mi, sutra vi."

Matvijenko je još objasnila da Amerikanci svojom spoljnom politikom žele da potisnu Evropu i smanje njenu konkurentnost za koju Vašington nije zainteresovan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading