IZNIJANSIRAN NAPAD NA POLA PUTA: Izraelski izvori otkrili šta je bila poruka udara na Iran (VIDEO)

Autor:

Svet

19.04.2024

12:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rakete dugog dometa iz aviona su korišćene da bi se izbegle mogućnosti radarske detekcije Teherana.

IZNIJANSIRAN NAPAD NA POLA PUTA: Izraelski izvori otkrili šta je bila poruka udara na Iran (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, pixabay.com

Izvori su potvrdili za Jerusalim Post da je Izrael u napadu na Iran pogodio sredstva iranskih vazduhoplovnih snaga u Isfahanu, skoro odmah pored nuklearne lokacije Islamske Republike u istoj oblasti.

Poruka je bila nepogrešiva: "Odlučili smo da ovaj put ne pogodimo vaša nuklearna mesta, ali mogli smo nešto mnogo gore da uradimo upravo ovde."

Izrael je u četvrtak obavestio američke zvaničnike o svom planu da izvrši napad na Iran u narednih 24-48 sati, navodi Blumberg.

Drugim rečima, napad u Isfahanu je osmišljen ne samo da naudi Iranu, već i da jasno stavi do znanja koliko su njegove nuklearne lokacije ranjive na napade.

Kako je rečeno, napad je pažljivo isplaniran kao odmazda na napad Irana od prošle nedelje kada su poslali više od 300 projektila i dronova na teritoriju Izraela.

Podsetimo, izraelski PVO je uz pomoć zapadnih saveznika oborio 99 odsto iranskih projektila.

Rakete dugog dometa iz aviona su korišćene da bi se izbegle mogućnosti radarske detekcije Teherana.

Izraelska poruka je da se to može ponoviti u bilo kom trenutku, kao i da može da uradi nešto mnogo gore.

U isto vreme, time što nije napao stvarnu nuklearnu lokaciju u Isfahanu ili druge nuklearne lokacije u Natanzu i Fordou, Izrael je signalizirao Iranu da ne želi da sukob eskalira u veliki regionalni rat.

Ovo je bio veoma iznijansiran napad na sredini puta, osmišljen da optimalno zapreti za budućnost, ali i da smanji verovatnoću još jednog iranskog protivudara nakon što je Islamska Republika lansirala oko 350 vazdušnih pretnji na Izrael prošlog vikenda.

Da li će taktika Izraela, sprečavanje Irana da napreduje sa svojim nuklearnim programom i odvraćanje od novog udara na Izrael, kao i istovremeno izbegavanje eskalacije u veći rat, biti uspešni, videćemo u narednim danima i nedeljama.

- U ovom trenutku niko ne želi rat sa Iranom. Dokazali smo im da možemo da prodremo i oštetimo njihov domen, a oni u našem nisu uspeli. Važnije su poruke od svađe. Trenutno imamo važnije zadatke i u Gazi i u Libanu, narod je blagosloven što ima vođu kao što je Netanjahu - rekao je Natan Ešel, bliski saradnik i bivši šef kabineta premijera Benjamina Netanjahua, u izjavi koju je u petak podelila stranka Likud.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading