DOMOVINSKI POKRET ŽELI OVOG SRBINA ZA MINISTRA BRANITELJA! Ko je on i zašto je toliko bitan hrvatskim ultra-nacionalistima?

Autor:

Svet

02.05.2024

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više o njemu moglo se saznati 2017. godine kada je gostovao u HTV-ovoj emisiji Nedeljom u 2.

DOMOVINSKI POKRET ŽELI OVOG SRBINA ZA MINISTRA BRANITELJA! Ko je on i zašto je toliko bitan hrvatskim ultra-nacionalistima?

Foto: Youtube/Printscreen/CROPIX

Domovinski pokret neslužbeno želi čoveka koji je po nacionalnosti Srbin za ministra branitelja.

Reč je o hrvatskom branitelju Predragu Mišiću - Peđi, a DP navodno time želi da demonstrira da nema ništa protiv Srba nego samo protiv SDSS-a, stranke koje ne žele ni u vladi ni u vladajućoj većini.

Ko je Predrag Mišić, čovek koji je bio na listi Domovinskog pokreta, na 3. mestu u IX izbornoj jedinici, a sada ta stranka želi da ga vidi i na mestu ministra branitelja?

"Branio Vukovar, razbijao ćiriličnu ploču"

Tokom rata u Hrvatskoj borio se na hrvatskoj strani. Kako prenosi Index.hr "branio je Vukovar", a javnost ga je upoznala kada je 2013. razbio dvojezičnu ploču s ćiriličnim natpisom na zgradi vukovarske Policijske stanice.

Rekao je da je to učinio jer smatra da "ćirilici nije mesto u Vukovaru dokle god se ne reši pitanje hiljada ubijenih i nestalih i dok se ne kazne krivci počinjenih ratnih zločina"

Više o njemu moglo se saznati 2017. godine kada je gostovao u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2.

Tada je bio član Konzervativne stranke koja je bila u vladajućoj HDZ-ovoj koaliciji. 

Kako prenosi Index, "Srbin koji je branio Vukovar na Mitnici" i oficirski namesnik Hrvatske vojske ispričao je kako mu je brat na početku rata otišao na drugu stranu - "kod srpskog agresora".

Tada je rekao kako brata nije video ni čuo 26 godina i da će verovatno tako ostati zauvek. 

Kratko se čuo s njim 1996. "i nikad više", kaže, "niti ima potrebe". Nije hteo da ga ekipa emisije Nedjeljom u dva potraži i spoji s njim.

"Mira nikad nije bilo u Borovom selu"

- Rođen sam u Vinkovcima, a došao sam u Vukovar kao beba. U vreme mladosti Vukovar je bio u procvatu. Imao je 45.000 stanovnika, 29.000 zaposlenih, jako bogat grad, s puno firmi i jakom ekonomijom. U ono vreme verovatno jedan od najbogatijih gradova - kazao je Predrag Mišić - Peđa.

- S nekim odmakom, mira nikad nije bilo u Borovom selu. Tamo su Ozrenci, deklarisani četnici, i oni nikad neće prihvatiti ovu državu. Dugo nisam hteo da priznam da će doći do rata, mislio sam, odrastali smo zajedno, odvojiće se svako na svoju stranu i otići. Kako sam ja čovek koji voli da čuje i vidi, otišao sam u Borovo Selo i video sam na stotine četnika i tada shvatio da neće biti dobro - rekao je.

Pričajući o 1989. godini otkrio je da je bio zaposlen u privatnoj firmi, a da je supruga radila u Borovu.

- Odgojeni smo u hrišćanskom duhu, nikada nisam razmišljao o ljudima u koju je crkvu ko išao. S tim nisam imao ni tada, ni sada problema - rekao je.

Kao porodica su se podelili na samom početku rata. Supruga i dete takođe su mu bili u Vukovaru.

- Moja mati je s mojim polubratom (majka se ponovno udala) bila do 18. 11. s Hrvatima u podrumu, a ja sam bio na položaju na Mitnici. Razmišljao sam da je brat s druge strane, ali jednostavno na to nemam odgovor - dodao je.

Mišićevo ime je nominalni šef Domovinskog pokreta spominjao na prošlonedeljnoj konferenciji, pokušavši da objasni da u toj stranci nemaju ništa protiv Srba nego SDSS-a.

Tada je rekao da je Mišić, po nacionalnosti, Srbin, bio među njihovim kandidatima na nedavnim izborima.

Penava je još dodao da su se on i Mišić slikali ispred kipa još jednog Srbina - Nikole Tesle.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading