NEMCI SLAVE LEGALIZACIJU KANABISA: Odluka otvorila niz pitanja koja zahtevaju stručnu analizu, OVO se pojavilo kao najznačajnije (VIDEO)

Autor:

Svet

02.04.2024

11:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do sada u Nemačkoj nije postojala zakonski određena granica za prisustvo THC-a u krvi vozača.

NEMCI SLAVE LEGALIZACIJU KANABISA: Odluka otvorila niz pitanja koja zahtevaju stručnu analizu, OVO se pojavilo kao najznačajnije (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Ebrahim Norooz

Nemačka je nedavno postala jedna od retkih zemalja koje su legalizovale upotrebu kanabisa za ličnu upotrebu, postavljajući precizne količine koje punoletne osobe mogu legalno da poseduju.

Međutim, ova odluka otvorila je brojna pitanja, posebno ona vezana za vožnju pod uticajem ove supstance. Da li je moguće, i pod kojim uslovima, voziti "stondiran"?

Do sada u Nemačkoj nije postojala zakonski određena granica za prisustvo THC-a (aktivnog sastojka kanabisa) u krvi vozača, za razliku od alkohola, gde je granica postavljena na 0,5 promila. Međutim, sudovi su se rukovodili vrednošću od 1,0 nanograma THC-a po mililitru krvi, iznad koje su primenjivane kazne.

Predlog koji dolazi iz federalnog Ministarstva saobraćaja je postavljanje granice na 3,5 nanograma THC-a po mililitru krvi.

​​- Ako se ova vrednost postigne, a prema trenutnim naučnim saznanjima, postoji bitan učinak za bezbednost saobraćaja - izjavili su.

Da bi se ova preporuka sprovela, potrebno je izmeniti zakon u Bundestagu, a sve do eventualne promene, na snazi ostaju postojeći, stroži uslovi.

ADAC, nemački automoto klub, nije zadovoljan predlogom granice od 3,5 ng/ml. Smatraju da je ova granica na ivici prihvatljivosti kada je reč o bezbednosti na putevima. Takođe, naglašavaju da čak i nakon promene zakona, osobe pod uticajem kanabisa ne bi trebalo da upravljaju motornim vozilima.

Konzumacija kanabisa može dovesti do smanjene koncentracije i pažnje, dužeg vremena reakcije i odlučivanja, što može imati fatalne posledice u saobraćaju. ADAC insistira na potrebi za intenzivnom edukacijom stanovništva o povećanom riziku od nesreća, prenosi Index.hr.

ADAC, pored toga, sugeriše da bi sankcije za prisustvo THC-a u krvi trebalo da ostanu za vozače početnike, slično pravilima za alkohol. Takođe predlažu da se ispita prikladnost drugih metoda merenja, kao što je analiza tečnosti iz usne šupljine, za procenu ili otkrivanje akutnog oštećenja uzrokovanog konzumacijom kanabisa u kontekstu vožnje. Pre primene novih metoda, važno je sveobuhvatno oceniti njihovu efikasnost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading