ŠOK SAZNANJA! Ruski general raspustio grupu koja je štitila granicu NEKOLIKO MESECI PRE UPADA ukrajinsih trupa u Kursku oblast

Autor:

Svet

22.08.2024

09:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajina je Rusiju, kao i njene zapadne saveznike, uhvatila nespremne kada je šestog avgusta počeo iznenadni napad na pogranični region Kursk

ŠOK SAZNANJA! Ruski general raspustio grupu koja je štitila granicu NEKOLIKO MESECI PRE UPADA ukrajinsih trupa u Kursku oblast

Foto: Liveuamap, Shutterstock

Ruski general je demontirao grupu čiji je zadatak bio zaštita granica nedugo pre nego što je Ukrajina izvršila munjeviti prodor u Kursku oblast, navodi se u najnovijem izveštaju.

To je objavio "Wall Street Journal", pozivajući se na neimenovanog visokog zvaničnika iz ruskih službi bezbednosti. Kako je preneo "Business Insider", general pukovnik Aleksandar Lapin je u maju postavljen za komandanta Lenjingradske vojne oblasti i bio je zadužen da brigu o bezbednosti u Kurskoj oblasti.

Međutim, general Lapin je predsedavao raspuštanjem međuagencijskog saveta koji se sastoji od vojnog osoblja i lokalnih i regionalnih bezbednosnih zvaničnika koji bi koordinirali odgovor na ukrajinski upad ovog meseca.

Prema zvaničniku, Lapin je rekao da je ruska vojska ima dovoljno snage i resursa da sama brani granicu. Nejasno je koliko bi efikasan bio odgovor agencije na iznenadni napad Ukrajine, da ova grupa nije raspuštena. Ali bez nje usledio je brz prodor ukrajinskih snaga i Rusija definitivno ima velikih problema da potisne ukrajinske snage sa svoje teritorije.

Ukrajina je Rusiju, kao i njene zapadne saveznike, uhvatila nespremne kada je šestog avgusta počeo iznenadni napad na pogranični region Kursk. Za protekle dve nedelje zauzeto je oko 1.000 kvadratnih kilometara.

 

 

Ukrajina tvrdi da su njene snage zauzele isto toliko teritorije koliko je Rusija ove godine i uništile najmanje dva mosta, o čemu je i Telegraf.rs izveštavao, odsecajući ruske vojnike od snabdevanja i konsolidujući ukrajinski nadzor nad tim područjem.

U utorak je ukrajinski glavnokomandujući Oleksandr Sirski rekao da su njegove snage potisnule ruske vojnike do oko 40 kilometara u Rusiju i da su zauzele 99 naselja. "Business Insider" nije mogao nezavisno da potvrdi ove navode.

Geolocirani snimci koje su vojni posmatrači podelili pokazuju da ukrajinske snage stižu do područja od oko 20 kilometara unutar ruske teritorije. Rusija se, u međuvremenu, bori da brzo i efikasno odgovori na napad, delom zbog složenih vojnih struktura i nedostatka planova za vanredne situacije.

Takođe, Rusija je bila prisiljena da prebaci trupe sa fronta u istočnoj Ukrajini. Dok se čini da upad, koji je sada u svojoj trećoj nedelji, napreduje u Kursku, lako bi moglo da se desi da dođe do ruskog prodora na drugom delu fronta.

Ukrajinski komandant rekao je za "Fajnenšel tajms" ranije ove nedelje da ruski vojnici napreduju u istočnoj Ukrajini zbog preusmeravanja municije za vojne operacije u Kursku, prisiljavajući svoje vojnike da racioniraju topovske granate.

Prema Metjuu Savilu, direktoru vojnih nauka u Kraljevskom institutu ujedinjenih službi, manjak ljudstva je glavni rizik za Ukrajinu.

"Ako ukrajinske snage pokušaju da zadrže Kursk na duži rok, produžiće liniju fronta. Ovo podiže ulog i može dovesti do toga da se obavežu više od održive pozicije", rekao je on.

Analitičari Instituta za proučavanje rata (ISW), izneli su ranije sličan stav. U njihovom izveštaju se navodi da ni Rusija ni Ukrajina usled veličine sukoba ne mogu da pobede u ratu oslanjajući se samo na jednu kampanju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading