IZDATO HITNO UPOZORENJE! Pojavile se PIJAVICE na Jadranu, kod Rovinja ogromni talasi, more baca barke! (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

12.09.2024

13:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više pijavica formiralo se na obali uoči najavljene oluje u Hrvatskoj

IZDATO HITNO UPOZORENJE! Pojavile se PIJAVICE na Jadranu, kod Rovinja ogromni talasi, more baca barke! (FOTO/VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/Dalmacija Danas

Najavljena jaka promena vremena stigla je u Hrvatsku, a Istru je pogodilo nevreme. Pijavice su snimljene oko Šibenika, Rogoznice, Primoštena, Vodica i Zadra.

- Formirala se jedna i zadržala se nekih 15 minuta. Išla je morem i prema ostrvima i onda negde nestala. Iako nije uobičajen prizor, nije nas začudila, bile su jako visoke temperature ovih dana i negde je moralo pući. Sada je baš krenulo da se diže nevreme - ispričao je jedan čitatelj 24 sata.hr.

Inače do pijavica dolazi pri izrazito nestabilnoj atmosferi na razmerno malom prostoru, a pojavljuje se ispod olujnoga kišnog oblaka.

Kreće se zmijoliko i hirovito, a najčešće nastaje u jugozapadnom delu ciklone, gde su temperatura i vlaga vazduha visoke, ili ispred hladne atmosferske fronte.

Obično ne traje dugo, a najduže se može zadržati jedan sat.

 

 

Čine je jaki vrtložni vetar i gibljivi oblačni stub. Proteže se od oblaka do (najčešće) morske površine. Donji deo pijavice (visok nekoliko metara) sastoji se od usisane morske vode, a gornji deo od kapljica nastalih kondenzacijom vlažnog vazduha.

- Zadržala se jako kratko, a kad je nestala jedna formirala se druga. Iako nisu dugo trajale bile se baš dobro vidljive pa smo uspeli da ih snimimo. Jako zanimljiv i impresivan prizor. Išla je prema ostrvima, nije se približava kopnu, a onda nestala - rekla je još jedna žena.

 

 

Za danas je za celu Hrvatsku najavljeno nevreme. Iz Državnog hidrometeorološkog saveza upalili su upozorenja za celu zemlju zbog grmljavinskog nevremena, kiše i vetra.

Najgore vreme očekuje u Riječkoj, Gospićkoj, Kninskoj, Splitskoj i Dubrovačkoj regiji, a oluja je u nekim područjima već počela.

U vrlo nestabilnoj jugozapadnoj struji jutros je došlo do razvoja oborinskog vlaka na krajnjem severozapadu Istre, gde je Bujštini lokalno doneo više od 115 mm kiše, javio je Istramet. 

Da se formirao oborinski vlak koji će doneti ekstremne količine padavina bilo je jasno već jutros. Prema izveštajima s terena, najteže su pogođeni Kopar i Umag, gde su brojne saobraćajnice pod vodom.

Oborinski vlak je pojava u kojoj serija konvektivnih oluja prolazi istom putanjom zbog prisutnosti nestabilne atmosfere i fronta.

Zbog kontinuirane konvekcije i regeneracije oblaka, to može rezultirati obilnim padavinama na lokalizovanom području, što neretko uzrokuje poplave.

Objavljen je i snimak divljanja mora na plaži kampa Amarin kod Rovinja. Vidi se kako more baca barke, talasi su ogromni, preneo je Index.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading