"NEZAMISLIVA ŠTETA" Uništena jedna od najlepših plaža na Jadranu! Nevreme je potpuno IZOBLIČILO! Izgleda JEZIVO! (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

10.09.2024

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prizori iz luke su jednako dramatični, gde je bujica iz obližnjeg brda promenila izgled velike uvale

"NEZAMISLIVA ŠTETA" Uništena jedna od najlepših plaža na Jadranu! Nevreme je potpuno IZOBLIČILO! Izgleda JEZIVO! (FOTO/VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/DJI_KING

Grmljavinsko nevreme praćeno obilnom kišom i jakim vetrom izazvalo je u ponedeljak uveče velike probleme na području Korčule i Orebića.

- Primljena je jedna dojava iz Lumbarde da je jak vetar odneo krov s kuće. Takođe je u Pupnatskoj Luci zbog velike količine bujičnih voda napukao stari lokalni put 69022 te je isti zatvoren za saobraćaj. Upućeni su vatrogasci DVD Korčula i DVD Orebić koji rade na sanaciji - napisali su sinoć iz Direktorata civilne zaštite.

Nakon nevremena jedna od najlepših uvala na Korčuli, ali i Jadranu, potpuno je promenila izgled jer je bujica velike količine zemlje odnela u more. Uništen je i put.

Fotografije, kako su napisali, nezamislive štete od nevremena, objavio je Mesni odbor Pupnat.

- Tokom nevremena koje nas je zadesilo dogodile su se nezamislive štete te će se prave tek znati kad dobijemo stvarni uvid. Molimo meštane za razumevanje i da se prijave štete kako bi mogli što pre prijaviti nadležnima da se problemi reše - objavili su preneo je Dnevnik.hr.

Na istočnoj strani ostrva Korčula jak vetar srušio je desetak borova, dok je nezapamćena količina kiše u nešto više od jednog sata prouzrokovala ozbiljnu materijalnu štetu. Srećom, niko nije povređen.

U središtu Korčule, u Ulici Tri sulara, poplavljeni su svi objekti, a nivo vode dosegao je gotovo do kvaka na vratima.

Prizori iz Pupnatske luke su jednako dramatični, gde je bujica iz obližnjeg brda promenila izgled velike uvale.

Zbog velikih odrona, put kroz Pupnatsku luku zatvoren je do daljnjeg. Voda je nanela ozbiljnu materijalnu štetu i brojnim porodičnim kućama.

 

 

Lumbardu pogodio šijun

Najgore je možda prošla Lumbarda, koju je pogodio šijun - olujni nalet vetra praćen obilnom kišom.

Vetar je oštetio nekoliko krovova porodičnih kuća, dok je voda poplavila zgradu opštine.

Na ravnom krovu opštinske zgrade zadržala se velika količina vode, koja je probila krov i poplavila većnicu. Šijun je rušio borove, blokirajući puteve, oštećujući vozila i objekte pa je obarao motore, čupao glisere i barke. 

Gradonačelnica Lumbarde Marija Klisura putem društvenih mreža pozvala je upomoć kako bi se što pre izbacila voda iz opštinske zgrade i kafe bara Maestral.

Tražila je krpe, peškire i kante, kao i baterijsku lampu jer je sklopka za struju isključena. Mnogi su Lumbarjani brzo priskočili u pomoć.

- Hvala zaposlenima kafe bara Maestral, vatrogascima, udruženju mladih Lumpar i svima koji su pomogli na bilo koji način - kratko se zahvalila Klisura.

Vatrogasci DVD-a Korčula juče su imali pune ruke posla. Komandant DVD-a Korčula Frančesko Veraca izjavio je da je 35 vatrogasaca bilo na terenu celo poslepodne.

- Odradili smo oko 40 ispumpavanja vode i mogli smo još toliko. Imamo pet pumpi, što nije malo, ali poplavljeno je mnogo porodičnih kuća i drugih objekata. Najizazovnije je bilo ispumpati krov opštinske zgrade u Lumbardi pre nego što popusti pod količinom vode. Od Lumbarde do Zavalatice palo je 10 borova, a jedno stablo u Strećici poklopilo je auto koje smo izvlačili. Ne sećam se da je na Korčuli ikad palo ovoliko kiše u jednom satu. Veoma sam zadovoljan kako smo reagovali i intervenisali. Veliko hvala Mahi i Kurtoviću, doneli su pice i piće svim vatrogascima - zahvalio se komandant Veraca, prenosi Dubrovački vjesnik.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading