BILO, NE PONOVILO SE! Srpski narod se sutra seća jednog od najtužnijih trenutaka u svojoj istoriji

Autor:

Svet

06.09.2024

11:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavni molitveni događaj biće održan u manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja

BILO, NE PONOVILO SE! Srpski narod se sutra seća jednog od najtužnijih trenutaka u svojoj istoriji

Foto: Profimedia

U manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, u Spomen području "Jasenovac", sutra će biti održana molitvena proslava Svetih novomučenika jasenovačkih.

Ova svečanost se organizuje u okviru pakračko-slavonske eparhije Srpske pravoslavne crkve, a prema najavi iz Ministarstva, događaju će prisustvovati i ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić.

Foto: Privatna arhiva

Žrtve ustaških zločina u logoru smrti - Jasenovac

 

Sveta arhijerejska liturgija i prisustvo značajnih ličnosti

Sveta arhijerejska liturgija će početi u 9 časova i u njoj će učestvovati značajan broj arhijereja Srpske pravoslavne crkve i drugih pomesnih pravoslavnih crkava.

Osim toga, višednevnom programu će prisustvovati i veliki broj potomaka žrtava, državnih zvaničnika, javnih ličnosti i građana.

Foto: Wikipedia

Ustaše interniraju srpske civile u logor Jasenovac

 

Otvaranje stalne izložbene postavke u Muzeju žrtava genocida

Muzej žrtava genocida je juče, 5. septembra, otvorio stalnu izložbenu postavku u zdanju "Ustaške bolnice", jednom od dva preostala autentična objekta nekadašnjeg koncentracionog sistema i logora smrti Nezavisne države Hrvatske u Jasenovcu.

Ovo je važan korak ka očuvanju sećanja na žrtve genocida i očuvanju istorijske istine o strahotama Drugog svetskog rata.

Foto: Profimedia

NDH je bila prva satelitska fašistička država u svetu koja je formirala logore ya decu

 

Sećanje na žrtve genocida

Molitveno proslavljanje Svetih novomučenika jasenovačkih ima za cilj da se oda počast žrtvama genocida koje je hrvatska država (NDH) sprovela nad pripadnicima srpskog naroda u Drugom svetskom ratu na celokupnoj svojoj teritoriji.

Ovo je važan događaj koji podseća na stradanja nedužnih ljudi i služi kao podsećanje na važnost sećanja na istorijske događaje kako bi se izbegla njihova ponovna tragedija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading