BRANILA JE HRVATSKE GENERALE U HAGU! Ćerka čuvenog jugoslovenskog producenta imenovana na čelo JPSP Jasenovac!

Autor:

Svet

04.09.2024

15:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rad u državnoj službi i diplomatiji Hrvatske započela je u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova

BRANILA JE HRVATSKE GENERALE U HAGU! Ćerka čuvenog jugoslovenskog producenta imenovana na čelo JPSP Jasenovac!

Foto: Youtube/Printscreen/Jewish Remembrance

Specijalna savetnica predsednika hrvatske Vlade za pitanja Holokausta i suzbijanje antisemitizma Sara Lustig, koja je bila član tima koji je branio hrvatske generale pred Haškim sudom, imenovana je za v.d. direktorku Javnog preduzeća Spomen-područja Jasenovac.  

Saru Lustig je za v.d. direktorku imenovala ministarka kulture i medija Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, saopšteno je iz resornog Ministarstva.  

Sara Lustig šef je hrvatskog izaslanstva pri Međunarodnom savezu za sećanje na Holokaust (IHRA) i posebna savetnica predsednika Vlade Hrvatske za pitanja Holokausta i suzbijanje antisemitizma.  

Završila je studije engleskog jezika i psihologije, studije izdavaštva i intelektualnog vlasništva kao i studije ustavnog i međunarodnog humanitarnog prava te stekla praktično procesno iskustvo kao članica tima za odbranu pred Međunarodnim krivičnim sudom bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu.  

Rad u državnoj službi i diplomatiji Hrvatske započela je u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova, potom u Kabinetu predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, a nakon rada u Kancelariji Saveta nacionalne bezbednosti, imenovana je i posebnom savetnicom predsednika Vlade Andreja Plenkovića.  

Nakon što je dosadašnji direktor JUSP Jasenovac zatražio razrešenje, ministarka Obuljen Koržinek je s datumom stupanja na dužnost 9. septembra imenovala za v. d. direktora Saru Lustig koja je, kako se tvrdi, međunarodno priznati stručnjak u suzbijanju globalnog antisemitizma i promocijji kulture sećanja, a u tom području ostavila je prepoznatljiv trag obavljajući dužnost kopredsedavajuće Međunarodnog saveza za sećanje na Holokaust u periodu hrvatskog predsedavanja.

Njeni temljeni zadaci u narednom periodu biće analiza i unapređeje rada Ustanove, nastavak povećanja broja posetilaca, posebno mladih, implementiranje savremene komemorativne prakse i jačanje saradnje sa sličnim memorijalnim centrima i muzejima širom sveta.  

U saopštenju Ministarstva se navodi da je nužno sprovesti sve pripremne aktivnosti u okviru delovanja JUSP Jasenovac radi obeležavanja 80. godisnjice proboja poslednjih zatočenika logora.  

Foto: youtube.com/The New York Times

Branko Lustig, hrvatski i jugoslovenski producent i otac Sare Lustig

 

- Imenovanjem gospođe Lustig dajemo snažan podsticaj razvijanju politika kulture sećanja i sprovođenju dugoročnih ciljeva koje je zacrtalo hrvatsko predsedavanje IHRA-om. U okolnostima kada je broj preživelih stradalnika Drugog svetskog rata sve manji, suočavanje s najmračnijim stranicama evropske istorije i briga o budućnosti sećanja i svesti posebno su važni, posebno radi prenošenja istorijske istine budućim naraštajima - stoji u saopštenju Ministarstva kulture, prenosi portal hrvatskog nedeljnika Novosti s napomenom da je reč o ćerki hrvatskog i jugoslovenskog producenta Branka Lustiga, koji je bio dobitnik dva Oskara, dva Zlatna globusa i brojnih drugih nagrada.  

Govoreći prošle godine za zagrebački Večernji list, Sara Lustig je rekla: "Moja karijera uvek je bila isprepletena s ratom, doktorske studije prava završila sam na uskoj specijalizovanoj školi međunarodnog prava ratovanja. Bila sam i deo tima koji je branio hrvatske generale pred Sudom u Hagu. Imala sam čast da budem u timu koji je radio na uspostavljanju zakona i sistema domovinske sigurnosti. Iako se celi život bavim temom Holokausta, profesionalno sam se njome počela baviti na nivou Ministarstva evropskih i spoljnih poslova u oktobru 2021., a u Vladi sam kao prva savetnica premijera za to pitanje od septembra 2022.", podsećaju Novosti, prenosi Tanjug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading