OPREZ, OPAKA BOLEST SE VRATILA U SRBIJU! Prvi simptomi mogu da prevare, ali brzo prelaze u ozbiljno stanje

Autor:

Vesti

23.07.2024

19:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U početku deluje da je sve u redu, ali...

OPREZ, OPAKA BOLEST SE VRATILA U SRBIJU! Prvi simptomi mogu da prevare, ali brzo prelaze u ozbiljno stanje

Foto: shutterstock.com

U Srbiji je zabeležen prvi slučaj zaraze groznicom Zapadnog Nila za ovu sezonu, bolest koju prenose komarci. Ova groznica može se manifestovati u blažem ili težem obliku. Na početku, simptomi su slični gripu – groznica, bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja i ponekad uvećani limfni čvorovi. U težim slučajevima, simptomi brzo napreduju i uključuju mučninu, povraćanje, otežano gutanje, slabost mišića, poremećaje u hodu, koordinaciji i svesti.

80% zaraženih ne oseća simptome

Prethodne godine, kada je u Beogradu registrovan najveći broj obolelih, dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", navela je da čak 80 odsto ljudi ne oseća simptome. Oko 25 odsto zaraženih razvije simptome koji su obično blagi, kao što su povišena temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima, uz opšte loše stanje.

Komplikacije i opasnosti

Teže komplikacije su povezane sa zapaljenjem ovojnice i moždanog tkiva, kao što su encefalitis i meningitis. Teški slučajevi se obično manifestuju visokom temperaturom koja dovodi do ozbiljnih kliničkih problema, uključujući konvulzije i konfuziju. Komplikacije mogu da obuhvate meningitis, hronične mišićne bolesti, glavobolje, poremećaje pamćenja i koncentracije, osećaj stalnog umora, pa čak i depresiju.

Kućni komarci takođe prenose bolest

Dr Slavica Maris, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje, upozorila je da i kućni komarci mogu preneti ovu bolest. Postoje različite vrste komaraca, a groznicu Zapadnog Nila prenosi komarac vrste Culex pipiens, ali i svi drugi komarci, uključujući kućne. Nadzor se sprovodi od početka proleća do novembra.

Ovaj slučaj upozorava na značaj redovnog praćenja simptoma i mere zaštite od komaraca kako bi se sprečilo širenje bolesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading