OPASNA ZARAZNA BOLEST U KOMŠILUKU! Otkriveni prvi slučajevi! Preduzete su HITNE mere da se širenje ODMAH zaustavi!

Autor:

Svet

19.07.2024

18:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj slučaj naglašava važnost brze reakcije i sprovođenja preventivnih mera kako bi se bolest što pre zaustavila

OPASNA ZARAZNA BOLEST U KOMŠILUKU! Otkriveni prvi slučajevi! Preduzete su HITNE mere da se širenje ODMAH zaustavi!

Foto: ST/Tamara Pavišić

Prvi slučajevi svinjske kuge otkriveni su u dva domaćinstva u zapadnoj Hercegovini, što je izazvalo zabrinutost među proizvođačima i vlastima.

Preduzete su hitne mere kako bi se sprečilo širenje ove veoma zarazne bolesti i sačuvali uzgajane svinje.

Foto: Shutterstock

Svinje

Analiza uzoraka i eutanazija svinja

Federalno Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da je analizom uzoraka u laboratoriji Veterinarskog fakulteta u Sarajevu potvrđena zaraza afričkom svinjskom kugom kod tri svinje iz domaćeg uzgoja u zapadnohercegovačkoj županiji.

Veterinarska stanica Posušje je prijavila sumnju na bolest, nakon čega su životinje eutanazirane kako bi se sprečilo dalje širenje zaraze.

Preventivne mere i apel vlasnicima farmi

Mere koje su preduzete imaju za cilj da zaustave širenje zaraze iz pogođenog područja, uključujući popisivanje svih svinja u krugu od tri kilometra od mesta zaraze, kao i zabranu prevoza i trgovine svinjama.

Foto: Printscreen/https://www.facebook.com/DeptfordTwpPoliceDepartment?__tn__=-UC

Svinja

Ministarstvo je apelovalo na vlasnike farmi da preduzmu neophodne mere kako bi sprečili širenje ove visoko zarazne bolesti koja može prouzrokovati značajne gubitke poljoprivrednim domaćinstvima koja se bave svinjogojstvom.

Afrička svinjska kuga i njene karakteristike

Afrička svinjska kuga je virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja, ali nije opasna za ljude i druge životinje, te ne spada u zoonoze.

To znači da se ni na koji način ne može preneti na čoveka i ugroziti njegovo zdravlje. Međutim, ova bolest izaziva hemoragičnu groznicu s visokim stopama smrtnosti kod domaćih svinja.

Ovaj slučaj naglašava važnost brze reakcije i sprovođenja preventivnih mera kako bi se sprečilo dalje širenje svinjske kuge i zaštitili uzgajane svinje od ove opasne bolesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading