ĐOKOVIĆ ZAGRMEO KAO NIKADA DO SADA: "Nemamo tradiciju, klupski tenis nam je umro!"

Autor:

Sport

15.09.2024

18:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

To je osnova svega, bez klupskog tenisa vi se oslanjate na individualne slučaje, ne možete da se oslanjate na sistem, jer sistem ne postoji - ističe Nole.

ĐOKOVIĆ ZAGRMEO KAO NIKADA DO SADA: "Nemamo tradiciju, klupski tenis nam je umro!"

Foto: Starsport

Teniska reprezentacija Srbije ostvarila je važnu pobedu protiv selekcije Grčke, osiguravši tako ostanak u Svetskoj grupi Dejvis kupa. Novak Đoković se ponovo takmičio u Beogradu, pružajući podršku ekipi i doprinoseći pobedi od ukupnih 3:1. Nakon četvrtog meča, selektor Viktor Troicki i Novak Đoković su održali konferenciju na kojoj su izneli svoje utiske.

Troicki je istakao da postoji veliki potencijal među mladim teniserima, posebno ističući Maksimovića i Milića kao perspektivne talente. Međutim, naglasio je i izazove sa kojima se suočavaju, uključujući nedostatak adekvatnih uslova za treninge tokom zimskih meseci.

Foto: Starsport

Viktor Troicki

- Sigurno da poseduje kvalitet da ode dalje, što se mlađih tiče imamo Maksimovića koji je sa nama, Branko Milić, koji je trebalo da bude sa nama, ali je povređen. Očekujemo da imaju pravilan rad, puno kockica treba da se sklopi da se dođe do zadovoljavajućeg ranga, što smo mi razmaženi jer je Novak podigao lestvicu, sa njegovim rezultatima, videćemo čime ćemo biti zadovoljni, do kojih visina će doći, videćemo, ali ovo što je Novak postigao, teško će ikad iko dostići, to treba da cenimo i uživamo u trenutku, ali treba odati priznanje i ostalima ko god dolazi i ovi momci koji su u prvih 50-60, nije lako biti u svetu u prvih 50 ni u čemu. Dolazi zima, nemamo indor halu, uglavnom su neke privatne hale, uglavnom su tereni zakupljeni, to je snalaženje, to je tužno, imamo takav uspeh u tenisu, da nemamo najobičnije uslove za treninge i napredovanje, pričamo dugo o tome, ništa se ne menja, nadamo se, ali situacija je i dalje ista - rekao je Troicki.

Đoković se složio sa Troickijem, ističući da je klupski tenis praktično nestao u Srbiji, izražavajući zabrinutost zbog nedostatka sistema podrške mladim teniserima.

- Da potvrdim ovo što je Viktor rekao, početna tačka koju smo imali u ovoj zlatnoj generaciji je solidna, imali smo Moniku Seleš, koja je otišla za Ameriku, Bobu Živojinovića, oni su pravili internacionalne rezultate. Hrvatska ima veću tradiciju od nas, imate cikluse, kao što je napomenuo. Ne treba zaboraviti Anu i Jelenu, mi imamo Zikija, Viktora, Janka, mene, kao zlatnu četvorku koja je kročila put mladim teniserima poput Hamada. To je uticaj tog uspešnog talasa, to je jedna kompleksna priča o kojoj pričamo često - poručio je Nole i dodao:

Foto: Starpsort

Novak Đoković

- Klupski tenis nam je umro. Umro bukvalno. Partizan se ne takmiči. Državna prvenstva u svim mlađim kategorijama. ja sam između 10 i 18. godine imao vrhunske sparinge. Toga danas nema. To je veliki problem koji niko drugi osim Saveza ne može da reši. To je osnova svega, bez klupskog tenisa vi se oslanjate na individualne slučaje, ne možete da se oslanjate na sistem, jer sistem ne postoji. Ide se od Dejvis kupa do Dejvis kupa, potrebno je zasući rukave i šta treba iz korena da se menja, pričam o tenisu generalno, ne možemo da živimo samo od uspeha i da na krilima tog uspeha preživimo 6 meseci, a tako se postavljaju stvari više od 20 godina, od kad znam za sebe tako funcioniše. Ja sam imao taj centar na Dorćolu, koji je nekoliko godina nezvanično bio nacionalni centar jer su dolazili mladi teniseri, to više nije prisutno tamo. Puno ima privatnika, akademija, ali na nacionalnom nivou ne postoji nikakva organizacija. Imate mnogo obziljnije organizacije u svetu, ne treba izmišljati toplu vodu, prepišete šta treba i to je to - naveo je Đoković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading