ATLETSKA REVOLICIJA: Transrodna atletičarka učestvuje na Paraolimpijskim igrama - do 2019. godine je živela kao muškarac!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

23.08.2024

06:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njeno učešće u Parizu svakako neće proći neprimećeno.

ATLETSKA REVOLICIJA: Transrodna atletičarka učestvuje na Paraolimpijskim igrama - do 2019. godine je živela kao muškarac!

Foto: Instagram.com/valentina_petrillo

Valentina Petriljo, istorijska figura na Paraolimpijskim igrama, postala je prva transrodna sportistkinja koja će se takmičiti na ovom prestižnom događaju.

Rođena kao muškarac, Petriljo je promenila pol 2019. godine i od tada je aktivno učestvovala u atletici. Njeno izabrano predstavljanje Italije u atletici u Parizu postavlja novi standard za inkluziju u sportu.

Petriljo će se takmičiti u T12 klasifikaciji, koja je namenjena sportistima sa oštećenjem vida, a trčaće u trkama na 200 i 400 metara. Ona ističe da je svesna društvene i kulturne vrednosti svog prisustva na ovom događaju i vidi svoje učešće kao važan simbol inkluzije. Njena odlučnost da ostvari vredan sportski rezultat dodatno naglašava značaj njenog učešća.

Valentina Petriljo je prethodno osvojila dve bronzane medalje na Svetskom prvenstvu, dok je u muškoj kategoriji T12 osvojila 11 državnih titula između 2015. i 2018. godine. Uz podršku supruge, sa kojom ima i decu, Petriljo je 2018. godine počela da živi kao žena, a godinu dana kasnije je započela hormonsku terapiju. Ova transformacija dovela je do promena u njenom fizičkom stanju, što je uticalo na njen sportski performans. Ipak, Petriljo je odlučna da se izbori sa izazovima koje joj postavlja tranzicija i da pokaže svoju izuzetnu snagu volje i posvećenosti sportu.

Foto: Instagram.com/valentina_petrillo

Transrodna italijnska atletičarka učestvuje na Paraolimpijskim igrama u Parizu

 

- Atletičarke u Italiji podigle glas:

Više od 30 atletičarki je 2021. godine potpisalo peticiju koja je poslata predsedniku Italijanske atletske federacije i nadležnim ministarstvima sa ciljem da se ospori Valentini pravo da se takmiči u ženskim trkama. Ipak, ona je nastavila da se nadmeće sa devojkama.

Paraolimpijske igre u Parizu biće održane od 28. avgusta, a Valentina Petriljo će biti središnja figura kao prva transrodna sportistkinja koja se takmiči na ovom događaju. Njeno učešće će svakako privući pažnju i postaviti važna pitanja o inkluziji, prihvatanju i podršci u sportu, otvarajući put ka širem razumevanju i poštovanju različitosti u sportskoj areni.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading