PEŠIĆ JASNO UPOZORAVA: Oni misle o prošlosti, a košarka ide dalje

Autor:

Sport

20.07.2024

16:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Treba gledati na budućnost.

PEŠIĆ JASNO UPOZORAVA: Oni misle o prošlosti, a košarka ide dalje

Foto: ST/Nemanja Pančić

U Beogradu je danas održana promocija knjige "Bilo jednom u Indijanapolisu" koja govori o poslednjem zlatu košarkaške reprezentacije na šampionatu sveta. Autor knjige je novinar Nenad Kiš, a na promociji su govorili selektor tadašnjeg šampionskog tima Svetislav Pešić, kao i član tima Dejan Tomašević.

- Ova manifestacija i promocija ove fantastične knjige, treba da bude jedna motivacija ljudima koji su zaduženi za vrhunski sport i košarku u Srbiji - napomenuo je Pešić.

Pešić je naglasio da se uspeh na šampionatu sveta pamti pre svega kao uspeh jugoslovenske košarke, ističući značaj igrača koji su stasali u jugoslovenskoj ligi, a kasnije ostvarili uspehe u Evropi ili NBA ligi. Ovaj podatak naglašava važnost razvoja igrača u domaćim ligama i njihovog kasnijeg uspeha na međunarodnoj sceni.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Svetislav Pešić

 

- Trebalo je napraviti kontinuitet kakav je uvek postojao u jugoslovenskoj košarci i naravno da je uspeh postignut zbog jugoslovenske košarke. Naravno, najveće zasluge su ipak pripadale igračima i trenerima sa prostora Srbije, ali ne smemo da se busamo u prsa da smo samo mi bili pet puta prvaci sveta, već i sa trenerima i igračima iz drugih republika bivše Jugoslavije. Najveća razlika iz onih vremena i ovih koje danas imamo je ta što je to generacija koja je bila produkt jugoslovenske lige. To su momci koji su kroz nju rasli, u njoj pobeđivali i potom odlazili u inostranstvo. Neki u Valensiju, neki u NBA, ali to su igrači koji su bili produkt najbolje ili jedne od najboljih liga. Danas mi nemamo ligu i ovo što se postiže su fenomenalni rezultati. Sada imamo dobru ekipu, odlične momke, ali oni su rasli na drugom prostorima ove zemaljske kugle - rekao je on i nastavio:

- Pred završetak ovog olimpijskog i početak sledećeg ciklusa, valjda će odgovorni sesti zajedno i početi da prave program, kako se to ranije u Jugoslaviji pravilo. U ona vremena, sportski rezultat je bio produkt programa. Loš program, loši rezultati; dobar program, verovatno dobri rezultati, uz to i kontinuitet.

Pešić upozorava...

- Mi smo izgubili sve, programe nemamo. Počinje novi olimpijski ciklus od septembra, a mi nemamo nikakav program. Od mene kao selektora to niko nije tražio. Nijedan Savez nema napisan program, nacrt, plan za olimpijski ciklus do Los Anđelsa. To ne postoji. Mi smo u katastrofalnoj situaciji kada je vrhunski sport u pitanju. Još se održavamo, slavimo ove rezultat, fantstično je što imamo nečim da se pohvalimo, ali moramo da prihvatimo da se ne živi od prošlosti, već od ovog što je danas i sutra. 

Ne živi se od prošlosti, treba gledati u budućnost.

- I oni žive od prošlosti, od Đinobilija, Oberta i tako dalje. Oni se spominju, a košarka ide dalje. Jedna ogromna zemlja ne može da se kvalifikuje ni za Svetsko prvenstvo, ni za Olimpijske igre. Jedna košarkaška sila. To će se sve desiti i kod nas. Izvinjavam se, iako nisam pesimista, ali upozoravam da u budućnosti, kada pričamo o srpskoj košarci, ne promenimo li mi nešto u prilazu…

Smatra Pešić da treba proširiti vidike.

- Ko smo mi? Nismo spremni, govorim samo o košarci, da prihvatimo da neko nešto u životu radi bolje od nas. A to nije sramota. Francuska, Nemačka, Španija, Turska – svi oni bolje rade od nas. Imaju bolje lige, imaju i imaće velike sportske rezultate i proizvodnju velikog broja izvanrednih mladih igrača. To znači da mi malo treba da izađemo iz ovog zatvora ovde, sa visokim zidovima i da pogledamo šta drugi rade. Nije sramota učiti od nekoga drugog. Ako nisi spreman to da prihvatiš, ako ja sa mojih 40 i nešto godina iskustva, ako ne prihvatam da je nešto od mene uradio bolje, kako mogu da budem bolji trener. Želim da budem i sada bolji nego što sam bio prethodnih godina. Moramo to da prihvatimo i da sednemo zajedno, da napravimo novu srpsku košarku, sa novim pravilima, idejama, novim prioritetima… 

Za početak…

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

 

- Prvo i osnovno je da se formira profesionalna liga Srbije. Ovo što nam dolazi od Sagadina i Ace Petrovića, da oni smatraju, to su dobri treneri, izvanredni, koje fantastično cenim, ali nemojte vi nas da učite šta mi treba da radimo. Gledajte da završavate vaše poslove, ABA liga je prevaziđena, pomogla je svima, ali više nemamo interesa da igramo to, mi biramo i stvaramo uslove da igramo našu, srpsku ligu. Da li će to biti osam, 10 ili 12 klubova, po ugledu kako je to Litvanija napravila, koja to polako gura. Izašli su iz VTB lige i pre rata, formirali košarkaške centre, popravili i adaptirali hale, neki su napravili i nove i košarka tamo cveta i oni će nas prevazići. Za nas će već u sledećem olimpijskom ciklusu, da ne budem do kraja pesimista, voleo bih da nisam u pravu, ali za nas će biti rezultat, kojim nećemo biti ponosni, da se kvalifikujemo za velika takmičenja.

Prisetio se selektor Srbije i detaljnije Indijanapolisa i puta da zlatne medalje, pobede nad selekcijom SAD u četvrtfinalu.

- Teško je menjati u ona vremena te igrače kao štu su bili Tomašević, Bodiroga, Divac… Oni su jednostavno prihvatili ideju trenera i to je išlo dobro, ali uvek imaš one koji bi želeli do kraja da im sve bude ugodno… Morali smo da menjamo način igre. Tomašević možda i ne zna kakav je bio igrač, ali ja znam. Bio je tipičan moderan centar kakav se danas traži za tranziciju… U ono vreme, mi smo promenili način igre, da bi imali kontrolu, kako ne bi dali Amerikancima da budu u posedu lopte. Kratak napad, kratka odbrana, mi smo to izbacili. Nije toga bilo i njihov posed je bio smanjen na najmanju moguću meru. Izgubila se tu neka utakmica, nikakve nervoze nije bilo. Poslednja utakmica je najvažnija, ako tu pobediš ili su hadžija ili si bos. Ubedili smo igrače da menjamo način igre, a to ne može svako, samo vrhunski pojedinci kakve smo mi imali. Iskusni igrači mogu da se prilagode da bi ekipa pobedila. Sad se sve to malo menja, jer na Olimpijskim igrama ako izgubiš jednu utakmicu ispadaš. Manje utakmica i mogućnost spremanja ekipe kroz turnirski sistem je praktično nemoguća. To su bila druga vremena i mogao si nekad da izgubiš, a da te izgubljene utakmice na kraju dovedu do krajnjeg rezultata, do pobede - zaključio je Svetislav Pešić.

Naši reprezentativci imaju još dve prijateljske utakmice pred odlazak na Olimpijske igre. Protiv Japana će igrati 21. jula, a protiv Grčke 22. jula, a oba meča počinju u 20 časova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading