ŠAKOTA SKINUO KAPU KOŠARKAŠIMA UPRKOS PORAZU: Evo šta je posebno pohvalio, a šta misli da može biti još bolje u igri Srbije

Autor:

Sport

18.07.2024

11:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gledati krajnji rezultat u pripremnom periodu je pogrešno, smatra trenerski vuk.

ŠAKOTA SKINUO KAPU KOŠARKAŠIMA UPRKOS PORAZU: Evo šta je posebno pohvalio, a šta misli da može biti još bolje u igri Srbije

Foto: Starsport

Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je od drim tima Amerike sa 105:79 u drugom prijateljskom meču odigranom u Abu Dabiju i sada se vraća u Beograd gde je čekaju još susret sa Japanom 21. jula, a izgledno i Grčkom dan kasnije. Bio je to drugi neuspeh u dva dana, posle poraza od Australije (73:84), ali razloga za brigu ne bi smelo da bude.

Pokazali su izabranici Svetislava Pešića neverovatnu borbenost i hrabrost protiv NBA aždaja i bili ravnopravan rival dobar deo prvog poluvremena. Izginuli su na terenu svi, ne samo Nikola Jokić kojem dvoboji sa Embidom, Džejmsom, Dejvisom i Karijem nisu strani, već i momci poput Uroša Plavšića i Alekse Avramovića, koji su takve duele na klupskom nivou mogli samo da sanjaju. Međutim, bilo je evidentno da naš tim još uvek nije na najvišem nivou kada je u pitanju fizička sprema, da ruke nisu naštelovane, ali i da Kari traži dobitne kombinacije i testira sve igrače kako bi mu bilo lakše da sastvi tim od 12 koje će povesti na Olimpijske igre u Parizu.

Republika

Foto: Starsport

Na pravom putu: Košarkaši Srbije

Da razloga za brigu u razgovoru za Republiku poručuje i iskusni trener Dragan Šakota. On je mečeve Srbije pratio iz Atine gde vodi AEK i pohvalio sve naše igrače.

- Da odmah nešto raščistimo, gledati krajnji rezultat u pripremnom periodu je pogrešno. Bilo je tu dobrih stvari, kako kod pojedinaca tako i u taktici i postavci igre. Jasno je da ni košarkaši nisu pokazali šta umeju, ali ni Pešić nije otkrio sve karte. Svakome je jasna razlika u kvalitetu između našeg tima i tima Amerike. Ako gledamo startere tu i možemo donekle da pariramo, ali kada na vagu stavimo 12 naših i 12 njihovih sve je jasno. Njima je i 12. igrač NBA zvezda. Ali imamo i mi kvalitet, sve smo bliži NBA. Ne samo Jokić, koji jeste najbolji NBA košarkaš, već i ostali - počeo je Šakota analizu pa nastavio:

Republika

Foto: Starsport

Dragan Šakota

- Momci su pokazali borbenost i kako treba da se igra u dresu Srbije. Hrabrost sa kojom su pojedinci ulazili u duele sa NBA aždajama je neopisiva. Pa šta što su to Džejms, Dejvis i ostali. Zaletali su se na njih. Nekad su prošli, nekada "popili blokadu", ali i to je košarka.

Što se tiče nastavka puta prema Parizu i nastupa na samim Olimpijskim igrama, naš sagovornik veruje da će sve biti kako treba kada bude najpotrebnije.

Republika

Foto: Starsport

Mogu da pariraju NBA zvezdama: Nikola Jokić i Vasa Micić

- Ono što nam je potrebno je veći doprinos sa klupe. Da svih 12 budu najbolji mogući. Imamo puno prostora za napredak u igri. Da se sastave tandemi. Odlično je to što pokušavamo da stalno budemo agresivni, što nastojimo da igramo iz tranzicije jer je to sada trend u košarci. Žao mi je što ne možemo da vidimo kako bi se u ovu priču uklopio Nikola Jović. Nedostaje i Dejan Davidovac, koji je bitan taktički igrač. Međutim, Kari je sigurno dosta toga sakrio - jasan je Šakota.

Kada su u pitanju očekivana na Olimpijskim igrama, iskusni trener nema dilemu da su nam dometi do samog kraja.

- Nama su ambicije uvek iste, a to je zlato. Kao i na svim velikim planetarnim takmičenjima, Olimpijskim igrama i Svetskom prvenstvu, imamo izrazitog favorita Amerikance i nekoliko selekcija koje su odmah tu. To je Srbija, Kanada, Francuska, Nemačka i Australija. Mislim da ostale reprezentacije nemaju šanse. Doduše, imali smo iznenađenje na Mundobasketu Letoniju. Nažalost, na turniru nema nekoliko jakih selekcija kao što su Španija, Slovenija, Litvanija i Italija - zaključio je Šakota.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading