PREMINUO LEGENDARNI BOKSER! Sportisti u velikoj žalosti! (FOTO)

Autor:

Sport

28.08.2024

12:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznato vreme sahrane.

PREMINUO LEGENDARNI BOKSER! Sportisti u velikoj žalosti! (FOTO)

Foto: Pixabay

Sveća

Hrvatski bokserski savez objavio je smrt Vladimira Premuša u 81. godini. Rođen 1943. godine u Daruvaru, Premuš je proveo čitav život u Osijeku. Njegova bokserska karijera, koja je trajala od 1962. do 1974. godine, učvrstila je njegov status bokserske legende u Slavoniji i gradu na reci Dravi. Tokom svoje karijere, bio je član nekoliko boksačkih klubova, uključujući BK Mladost, BK Slavonija i BK Borovo, i učestvovao je u ukupno 250 mečeva.

Premuš je postigao značajan uspeh, osvajajući više prvenstava u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji. Njegov najveći uspeh postignut je na Balkanskim prvenstvima 1966. godine, gde je osvojio zlatnu medalju, a sledeće godine srebrnu. Vredno je napomenuti da je jedini bokser s pozitivnim skorom pobeda i poraza (5:4) protiv legendarnog Mate Parlova, što je monumentalno dostignuće uzimajući u obzir Parlov status jednog od najvećih hrvatskih sportista 20. veka.

- Vladimir Premuš nadaleko je ostao zapamćen kao jedini bokser koji je imao pozitivan skor pobeda i poraza (5:4) protiv legendarnog Mate Parlova, našeg najvećeg boksera i službeno najvećeg hrvatskog sportaša 20. stoljeća - piše Hrvatski bokserski savez te dodaje nekadašnju Premuševu izjavu:

Republika

Foto: Hrvatski boksački savez

 

 

- Bio sam iskusniji i afirmiraniji bokser kad smo se Mate i ja susretali u ringu, njegova je zvezda tek bila u usponu, ali, gospodo, kako sam baš ja, Vlado iz Osijeka, bio i ostao jedini s pozitivnim skorom protiv takvog velikana?!

Štaviše, taj odlušujući momenat dogodio se u našem devetom okršaju, na otvorenom ringu u Puli, kad se tada 21-godišnji Parlov tek vratio s EP-a u Bukureštu u Rumunjskoj 1969. godine kao vicešampion Evrope u srednjoj kategoriji, što je bila njegova prva velika evropska medalja, ali se, ipak, i tada našao na kolenima.

Godine 2022. Vladimir Premuš je bio počastvovan Nagradom za životno delo od strane Osječko-baranjske županije. Njegova sahrana je zakazana za sutra u 14:10 na groblju Sv. Ane u Osijeku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading