Kako da "ne zagrizemo" mamac hakera?

Autor: Republika

Razonoda

13.09.2022

08:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji se dogodi preko 2.200 napada na internetu u jednom danu!

Kako da "ne zagrizemo" mamac hakera?

Foto: Profimedia

Korisnici interneta u Srbiji sve više shvataju da moraju da paze kako koriste svoje uređaje, bilo da je reč o računaru, tabletu ili telefonu. Na svakih 39 sekundi jedan uređaj u Srbiji postane meta sajber napada, što je preko 2.200 svakog dana, a neki uređaji i više puta budu "napadnuti".

Kada pričamo o pametnom telefonu, jako je važno da pazite šta pritiskate i brišete sumnjive mejlove i poruke jer korišćenje usluga u vaše ime, krađa identiteta, iznuda, direktna krađa novca ili narušavanje reputacije, uobičajene su vrste prevara na internetu.

Sve veća digitalizacija i korišćenje raznih online usluga povećavaju i opasnost po korisnike u svetu i u Srbiji. Najčešće su tzv. phishing prevare (koje u prevodu znači pecanje). Za sve koji se prvi put susreću sa ovim pojmom, "fišing" su internet napadi koji imaju za cilj prikupljanje ličnih podataka koji se posle zloupotrebljavaju.

Naime, da bi lažni mejlovi ili SMS poruke delovali što uverljivije, hakeri zloupotrebljavaju velike brendove, banke, državne institucije ili operatere mobilne telefonije tako što kreiraju mejlove i poruke koji izgledaju kao da su vams tigli od njih. Ovo rade da bi izgledali ubedljivo i sa ciljem da vas navedu da klikom na link ili dokument preuzmete virus, ili čak da im sami pošaljete svoje podatke.

Posebno treba biti sumnjičav prema zahtevu da neku radnju preduzmete u kratkom roku, uz pretnju uskraćivanjem usluge. Takođe, dobro je  znati da ozbiljne kompanije nikada neće tražiti broj računa, lozinku i druge lične podatke putem SMS-a ili elektronske pošte. To treba da bude prvi znak da nešto nije u redu.

Internet napadači su kreativni i stalno pronalaze nove načine da se žrtva "upeca" tako da, treba imati na umu da njihovi fišing pokušaji mogu da izgledaju veoma verodostojno. Zato pazite šta klikćete, ne pritiskajte "ok" na svim prozorima koji se otvore jer često ne znamo koje informacije smo time podelili. Redovno ažuriranje operativnog sistema, kao i primena antivirus programa i drugih vidova zaštite, dodatno će doprineti sigurnom boravku u online svetu.

Naravno, pravite rezervne kopije svojih podataka kako biste ih sačuvali bez rizika – jer, nikad se ne zna.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading