SRBIMA PRETOPLO LETO PROMENILO NAVIKU: Sprema se INVAZIJA na ovih pet država U OKTOBRU! U jednu mogu i za Novu godinu

Autor:

Putovanja

26.08.2024

22:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne pamti se kada je narod toliko želeo da i u oktobru ide na kupanje

SRBIMA PRETOPLO LETO PROMENILO NAVIKU: Sprema se INVAZIJA na ovih pet država U OKTOBRU! U jednu mogu i za Novu godinu

Foto: instagram.com/ printscreen

Turisti iz Srbije posetili su ove godine brojna letovališta u inostranstvu, a tradicionalno najpopularnija i najprivlačnija za odmor su ona u Grčkoj.

Ove godine u Grčkoj je letovalo više od milion turista iz Srbije, uprkos poskupljenju turističkih aranžmana, putarina i boravišnih taksi. Oni koji još nisu isplanirali odmor, krajem avgusta ili u septembru mogu da računaju i na last minute ponude za Grčku kojih posebno ima u ovom periodu.

Last minute ponude su znatno povoljnije i to od 20 do 30 odsto. 

Međutim, mana je što letovalište i smeštaj ne mogu da se biraju budući da se last minute ponude odnose samo na određeni smeštaj i mesto. 

"Nema biranja, oglasi se ono što ili nije prodato iz nekog razloga, ili je neko odustao od putovanja u poslednjem momentu, pa se to pušta u prodaju na last minute ponudama. Dakle, to je jedini razlog i to je mana, da kažem uslovno rečeno. Možda se ne pojavi last minute baš za destinaciju koju vi hoćete, to ne zavisi ni od čega drugog, nego da li će se prodati ili neće", rekao je za Euronews Srbija direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandar Seničić. 

Grčka nema nikakvu konkurenciju po brojnosti turista iz Srbije. 

S obzirom na to da talas vrućina još traje, a prognoze su da će još biti lepo vreme, u Grčkoj može da se letuje do pred kraj septembra, do kada turističke agencije zakupljuju smeštajne kapacitete. 

"Sve zavisi od destinacije do destinacije. Kada je reč o avio-aranžmanima, to se završava negde do 20. septembra, tako bi trebalo da bude za neka grčka ostrva. Što se tiče aranžmana koji uključuju autobuski prevoz, tu će sigurno biti kasnijih polazaka, ali svakako ne posle 25. septembra", rekao je Seničić. 

Turističke agencije zakupljuju apartmane u Grčkoj najčešće od 15. maja do 15. ili 20. septembra, eventualno do kraja septembra. 

"Što se tiče hotela, to ide na upit. Ali najveći broj hotela u Grčkoj kada je reč o morskim destinacijama u kontinentalnom delu, zatvara se do 15. ili 20 oktobra, na nekim ostrvima to nešto traje duže", rekao je Seničić. 

Kipar, Malta, Tunis i Egipat mogu da budu izbor za one koji bi da produže letnju sezonu i na oktobar. 

"Tunis će da radi do Nove godine. Svake godine imamo polaske, doduše ne tako veliki broj polazaka kao sada. Sada ima pet-šest aviona nedeljno, a tada će biti dva ili tri. Idu redovne linije, neki čarteri njihovih kompanija, koje idu jednom do dva puta nedeljno, to je uobičajeno. Tu nemamo zakupe, tu na upit radimo hotele, pa koliko ljudi je zainteresovano, toliko mesta se uzima u hotelima i tu nema velikog rizika", rekao je Seničić. 

Čak je, dodaje, u oktobru najbolja sezona za Egipat i tu su najviše cene. 

"Nigde u to vreme ne možete sa sigurnošću da odete da se kupate, dok u Egiptu imate potpuno sigurno da ćete se kupati do 15. novembra, a moguće je čak i do Nove godine", rekao je Seničić. 

Organizovani polasci za Egipat kreću u aprilu, pre Uskrsa. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading